Rusland wordt in januari de grootste gasleverancier van China

Rusland stond in januari 2023 op de eerste plaats als leverancier van aardgas aan China, wat Turkmenistan en Qatar overtrof, zo blijkt uit de douanedata van China.

Rusland leverde in januari in totaal meer dan 2,7 miljard kubieke meter gas aan China, waarvan 2 miljard werd geleverd via de Gaspijpleiding van Siberië. Qatar en Turkmenistan leverden in totaal elk 2,2 miljard aan China, terwijl Australië 1,9 miljard kubieke meter gas exporteerde.

Eerder in februari sloten Gazprom en China een tweede lange-termijnovereenkomst voor aankoop van gas en Gazprom zei dat Rusland in de nabije toekomst de grootste gasleverancier zou kunnen worden.

Gazprom is momenteel ook bezig met het onderhandelen over het transport van 50 miljard kubieke meter gas naar China via Mongolië, waar het pijpleidingnetwerk al aan het ontwerpen is.

In 2022 werd er een recordaantal van 15,5 miljard kubieke meter gas vanuit Rusland via de Gaspijpleiding van Siberië aan China geleverd, terwijl de export met 49% steeg ten opzichte van 2021.

error: Kopiëren mag niet!