De bankierszaken die Credit Suisse naar beneden haalden
door Duncan Mil

20 maart 2023 – De aandelen van wereldwijde banken kregen maandag (20 maart 2023) weer een flinke klap te verwerken, ondanks dat UBS de in moeilijkheden verkerende Zwitserse concurrent Credit Suisse voor 3 miljard Zwitserse franc ($3,25 miljard) had overgenomen – slechts 4 procent van de waarde in december 2009.

Het door de overheid bemiddelde akkoord kwam er na dagen van marktverstoringen na het omvallen van twee Amerikaanse kredietverstrekkers – Silicon Valley Bank en Signature Bank.

De ondergang van Credit Suisse was al een tijdje aan de gang, met jaren van schandalen, multibillioenenverliezen en leiderschapswisselingen.

In juni 2022 betaalde de bank $2 miljoen boetes nadat bleek dat het geldwassen door een Bulgaarse cocaïnetrafikantengroep niet was voorkomen.

In maart oordeelde een rechtbank in Bermuda dat de voormalige Georgische premier Bidzina Ivanishvili en zijn familie meer dan half miljard dollar aan schadevergoedingen van Credit Suisse zijn verschuldigd als gevolg van een langlopende fraude door een voormalige bankier, Pascale Lescaudron.

In 2018 werd Lescaudron door een Zwitserse rechtbank schuldig bevonden aan fraude en vervalsing.

Opmerkingen van de National Bank of Saudi Arabia – de hoofdaandeelhouder van Credit Suisse – dat het geen geld meer in de bank zou investeren, leidde tot marktpaniek en de noodgebeurtenis waarbij UBS het overnam.

error: Kopiëren mag niet!