CONFLICT
“Schok en verbazing” – De door de VS geleide oorlog in Irak
DOOR DUNCAN MIL

17 maart 2023 – Twintig jaar na de door de VS geleide invasie in Irak – waarvan het een massale “schok en verbazing” bombardementcampagne noemde – blijven er ongeveer 2500 Amerikaanse troepen verspreid over het land, voornamelijk op militaire installaties in Bagdad en het noorden.

Hoewel het ver af is van de 170.300 Amerikaanse troepen in Irak op het hoogtepunt van de oorlog in 2007, zeggen Amerikaanse functionarissen dat het voortdurende aantal troepen cruciaal is om tegen Iranse invloed en wapenhandel tegen te gaan.

Strijd tussen de sjiieten en de soennieten voedde de burgeroorlog, wat uiteindelijk leidde tot de Amerikaanse terugtrekking in december 2011.

Het Pentagon onthult het aantal Amerikaanse speciale operaties die regelmatig in en uit het land gaan om Iraakse troepen te assisteren of naar Syrië te reizen voor antiterreuroperaties tegen Islamitische Staat (IS).

“Irak staat nog steeds onder druk van IS,” zei de in actieve dienst gestelde mariniersgeneraal Frank McKenzie, die het Amerikaanse Centraal Commando leidde en van 2019 tot 2022 de top Amerikaanse commandant van het Midden-Oosten was. “We helpen hen nog steeds met die strijd.”

Op dinsdag 7 maart bezocht de Amerikaanse defensiesecretaris Lloyd Austin de Iraakse hoofdstad, waar hij beloofde de strijd tegen IS voort te zetten.

“We zijn diep betrokken bij het garanderen dat het Iraakse volk in vrede, met waardigheid, met veiligheid en met economische kansen voor iedereen, kan leven,” zei Austin.

De oorlog eiste een gruwelijke tol van het Iraakse volk en de gewapende krachten van het door de VS geleide coalitie. De strijd kostte meer dan 4000 Amerikaanse en coalitietroepen en honderdduizenden Irakezen het leven.

error: Kopiëren mag niet!