Amerikanen zien oorlog in Irak als vergissing – peiling

Twee decennia nadat de VS Irak waren binnengevallen, realiseerden de meeste Amerikanen zich dat de oorlog een vergissing was, volgens een peiling van Axios/Ipsos die deze week werd gepubliceerd. Terwijl tweederde van de Amerikanen de militaire actie in 2003 goedkeurde, gelooft nu 61% dat het verkeerd was.

Toen de Amerikaanse invasie van Irak op 20 maart 2003 begon, was slechts 26% van de respondenten van een Pew-peiling tegen militaire actie om de regering van Saddam Hoessein omver te werpen.

Politieke overtuiging scheefgetrokken steun, met 83% van de Republikeinen voorstander van invasie in vergelijking met 52% van de Democraten. Die kloof blijft twee decennia later bestaan, met een veel kleinere meerderheid (58%) van de Republikeinen die nog steeds volhoudt dat de VS gelijk had om binnen te vallen. Slechts 26% van de Democraten vindt het nog steeds een goed idee.

De meerderheid van de Amerikanen (67%) gelooft niet dat de oorlog in Irak de VS veiliger heeft gemaakt, volgens de Ipsos-enquête die vorige week werd gehouden onder 1.018 Amerikanen ouder dan 18 jaar.

error: Kopiëren mag niet!