Rafieq Ronodimedjo: “Benut elke seconde van je leven om iets goeds te doen”

Dawet-ondernemer Rafieq Ronodimedjo heeft donderdag 16 maart, een motivatiegesprek voor studenten van het IMEAO-1 gehouden. Vier jaren terug zat hij in dezelfde klas als de studenten. Hij geeft aan, dat hij geen hoop noch toekomst had. Het enige wat hij wel kreeg was een kaartje, een bemoediging van de juf,  met als tekst ‘De Heer is er voor u’. 

“De juf zelf had geen hoop in me. Iedereen die me kende wist dat ik van de school hield, niet om te studeren, maar om letterlijk te chillen. Ik kwam zeven uur naar school om direct naar de kantine te gaan om te eten en ik bleef daar hangen tot elf uur en ging daarna naar huis. Tijdens de Covid-periode ben ik toen gestopt met de school en begon ik canvas, eten en later dawet te verkopen. Het was letterlijk roeien met de riemen die je had.”

“Altijd één van mijn dromen geweest om studenten te motiveren”

De ondernemer geeft tegenover Dagblad Suriname aan, dat het altijd één van zijn dromen is geweest om motivatiegesprekken te voeren voor studenten en natuurlijk ook voor zij die het nodig hebben. “Persoonlijk weet ik dat elk mens nog altijd motivatie nodig heeft. Het klinkt wel heel raar en vervelend dat je keer op keer gemotiveerd moet worden. Maar, als de spreker zich in de schoenen plaats van zijn luisteraars en de mensen met heel veel passie en liefde toespreekt, dan denk ik wel dat de boodschap begrepen zal zijn”, zegt Ronodimedjo. 

De ondernemer heeft aan de studenten meegegeven, dat Suriname zich in een hele moeilijke periode bevindt, met name een economische crisis. “Heel veel studenten verlaten de school, ik heb ook eronder geleden. Maar, desondanks zeg ik dat ze de school nooit moeten verlaten voor één of ander bedrijf. Ik heb ze verder gezegd, dat ze zeker naar een bijbaan moeten zoeken, zodat zij ook een steentje bij kunnen dragen in de huishouding. Verder heb ik geprobeerd ze nóg wijzer te maken,  dat de kennis die ze nu opdoen, meer waarde heeft dan al dat geld dat ze nu kunnen verdienen. Ga naar school om jezelf te verrijken met kennis en laat niemand je voor de gek houden.” 

Manieren zoeken om jongeren te blijven motiveren

Ronodimedjo geeft aan, dat de studenten het motivatiegesprek goed hebben ervaren. Hij werd heel warm ontvangen door zowel de studenten als de juf. Aan Ronomedjo is gevraagd op welke wijze hij zijn bijdrage zal blijven leveren in het ondersteunen van jongeren. Hij stelt, dat hij nog altijd naar manieren probeert te zoeken om een ieder te motiveren in het leven.

“Ik probeer het onder andere te doen via social media en natuurlijk ook wanneer ik de mensen persoonlijk ontmoet, dat we nog altijd een babbeltje maken van ‘hey chin up hè’. Tegen de jongeren wil ik zeggen, dat ze in het leven nog altijd moet proberen en creëren. Je moet niet stil blijven zitten. Elke seconde telt letterlijk en figuurlijk. Er is geen tijd meer. Benut elke seconde van je leven om iets goeds te doen. Tot slot wil ik zeggen, luister naar je ouders. In het leven kan je alleen twee mensen vertrouwen en dat is je vader en je moeder, niemand meer. Voor de rest gaat men nog altijd een manier zoeken om je voor de gek te houden, maar je ouders gaan dat nooit doen.”

“Het belangrijkste in dit leven is, aanbidt uw Heer. Bedank uw schepper voor al de mooie en minder mooie dingen die hij aan u heeft gegeven. Bedank Allah”, zegt Ronodimedjo tot slot.

SK

error: Kopiëren mag niet!