Hoe politiek verdeeld zijn sociale medianetwerken?
SOCIALE MEDIA
door: Katharina Buchholz,

Sociale media hebben de reputatie een slagveld van politieke ideologie te zijn, waarbij politiek links en rechts constant in conflict zijn op netwerken als Twitter of Facebook. Maar geven mensen verder aan de linkerkant of aan de rechterkant echt meer de voorkeur aan sociale media dan aan centristen? En heeft politieke overtuiging invloed op iemands favoriete socialemedianetwerk?

Sommige antwoorden op deze vragen kunnen worden afgeleid uit de Statista Consumer Insights-enquête wanneer de voorkeur voor het gebruik van sociale media wordt vergeleken met de zelfgerapporteerde politieke oriëntatie van de deelnemers.

Volgens de resultaten zijn er geen grote hiaten in de voorkeur voor de meeste sociale mediaplatforms onder Amerikanen, maar er zijn enkele interessante verschillen. Facebook is het platform waar centristen zich het meest thuis voelen. De groep heeft de neiging om meer weg te blijven van andere sociale media dan degenen die zichzelf politiek gezien meer rechts of links zien. Hoewel Facebook enigszins onderbenut wordt door degenen aan de linkerkant, al is het maar met een kleine marge, zijn TikTok en Instagram de netwerken met de meest gelijke links-rechtsverdeling.

Op Twitter is partijdigheid het meest uitgesproken, met iets meer gebruik door degenen aan de rechterkant. Linkedin laat ook iets meer gebruik zien van deze groep, terwijl het tegenovergestelde waar is op een ander minder gebruikt netwerk, Reddit. De resultaten van dit onderzoek suggereren dat politieke stellingname slechts een zeer beperkte invloed heeft op het gebruik van sociale media. Er zijn verschillen, maar die zijn slechts enkele procentpunten en moeten daarom niet te sterk worden geïnterpreteerd.

error: Kopiëren mag niet!