EU verwelkomt inzet Suriname voor democratie, vrijheid, gelijkheid, mensenrechten en rechtsstaat

De Europese Unie (EU) en een paar landen buiten de EU verwelkomen  de inzet van Suriname voor democratie, vrijheid, gelijkheid en eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat, met inbegrip van het recht op vreedzame demonstratie. Dat bleek vrijdag tijdens een ontmoeting van president Chandrikapersad Santokhi met een delegatie van internationale partners, inclusief de Europese Unie (EU), in het Presidentieel Paleis. De delegatie van elf personen stond onder leiding van Helena König, plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de Europese Dienst voor externe zaken. 

Daarvoor had de delegatie eerst een ontmoeting met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) die virtueel deelnam aan deze ontmoeting. De Surinaamse delegatie bestond verder uit de minister van Defensie, de minister van Justitie en Politie, de minister van Binnenlandse Zaken, diverse functionarissen van het ministerie van BIBIS waaronder ook Ambassadeur Gilbêrt van Lierop, die ook virtueel deelnam, zo meldt BIBIS in een persbericht.

Met het bezoek van de delegatie, die voorts bestond uit vertegenwoordigers van Nederland, Frankrijk, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Polen, is beoogd ondersteuning te geven aan de democratie en democratische instituten in Suriname. 

De internationale partners  herhaalden hun zorgen over de gewelddadige protesten die plaatsvonden in Paramaribo op 17 februari en spraken hun steun uit voor de democratische instellingen van Suriname, haar democratisch gekozen regering en haar bevolking.

De partners, in het bijzonder de Europese Unie, hebben dan ook bij deze gelegenheid het belang benadrukt van het versterken van partnerschappen met de Caraïbische regio, inclusief met Suriname. Versterken van de agrarische productie en connectiviteit zijn daarbij als belangrijke sectoren aangemerkt.

Opheffen visumplucht Schengenlanden

Suriname heeft naast de ondersteuning voor de uitvoering van sociale projecten, aandacht gevraagd voor het proces dat onlangs formeel op gang is gebracht voor wat betreft de opheffing van de visumplicht naar Schengenlanden, middels een schrijven gericht aan de president van de Europese Commissie.

EU-kantoor

Voorts heeft Suriname nogmaals het belang benadrukt van het opnieuw opzetten van een kantoor van de Europese Unie is ons land, om zodoende het samenwerkingsportfolio met de EU verder aan te scherpen en waar mogelijk uit te breiden.

De internationale partners zeiden de democratie in Suriname te blijven steunen, omdat zij Suriname willen zien ontwikkelen en de bevolking willen laten floreren in een land, waar de democratie wordt gehandhaafd en de rechtsstaat wordt gerespecteerd, zo schrijft BIBIS.

error: Kopiëren mag niet!