Black Friday 17 februari

Het was vrijdag een maand geleden, dat wat op 17 februari moest leiden tot een vreedzame protestactie tegen de hoge kosten van levensonderhoud, gebrek aan werkgelegenheid, “Friends and Family” beleid, “tak yo seting” beleid en corruptieschandalen, uitmondde in een reeks van plunderingen, vernielingen en brandstichting angst, moreel verval en stagnering van het economisch proces en bestorming van het Assembleegebouw.

Dagblad Suriname sprak met Melissa uit Para, die aangeeft dat vanwege die economische situatie, ook zij geen brood meer kan geven aan haar kids. Ze zegt: “De man dis no mang set neks.”

De situatie in Suriname is totaal chaotisch, zegt deze alleenstaande moeder van 3 kinderen. Zij geeft aan het eens te zijn met “haar” president, dat het de vorige regering is die heeft gezorgd voor onder andere deze economische chaos, maar deze regering houdt hetzelfde pad aan. “Het is deze president die had aangegeven dat hij zou vechten tegen “Friends and Family”, corruptie, de gang naar het IMF, maar is dezelfde regering die doorgaat met deze nonsens.” 

Melissa: “Check a tori fu Sabaku project, luku san e psa na SLM, volg a tori fu financiën de man dis e denki tak oe no gwa skoro dan de mang kan leg oe uit sa de wani. Wat op 17 februari is gebeurd, is precies hetzelfde wat die grote “boys” de afgelopen tijd hebben gedaan. Alleen de man dat e furu zogenaamd geschoold en de oman e furu strati fasi, dan de man wan kon soet tap unu nanga goni, soet yu srefi.”

“Diezelfde mensen die de president opzocht voor de verkiezingen, diezelfde mensen hebben de president opgezocht. De mensen hebben zich uitgeleefd in de binnenstad, zodanig dat ze zelf naar Hush Hush zijn geweest. Ik hoop niet dat ze daar zomaar dingen zijn gaan eten hoor”, aldus de jonge Surinaamse.

“De president komt op de tv en kondigt harde maatregelen aan tegen de mensen die hijzelf voor de gek heeft gehouden. En nu komt hij met een nationale dialoog. Eerlijk het is niet nodig, de president moet nu handelen, we hebben niets aan weer gesprekken voeren”, zegt Melissa. 

De acties die nog gevoerd kunnen worden houden Melissa ook bezig. “Er is weer een demonstratie aangekondigd, op 24 maart. Ik hoop op een vreedzaam protest, het enige dat wij willen is een leefbaar, anti-corrupt Suriname, maar als dat niet gebeurt, dan mi sref ready en if we dede dan we dede yere.”

De vraag werd gesteld aan Melissa, of het de regering zal lukken het vertrouwen van het volk te herwinnen nu de armoede nog niet tot stilstand is gebracht. Ze zegt “so langa de mang saka den prijs, tek a moni pe a moni de, bescherm a samenleving tegen de scoro abani, dan yo shi tak a volk o de rustig”. 

DA

error: Kopiëren mag niet!