Koken met gas in de keuken en onze gezondheid

Als het gaat om het behouden van de gezondheid van eenieder zijn er talloze stappen die genomen kunnen worden om ervoor te zorgen dat we het beste doen wat kan. Gekozen wordt voor gezonde voeding, regelmatig oefenen en zorgen voor voldoende slaap.

Anja, 45 jaar, uit Paramaribo Noord, wijst echter op het feit dat we vaak niet de controle hebben over de gebruikte kookmethodes. “Want juist het koken op gas kan in bepaalde gevallen leiden tot een verminderde gezondheid”, merkt Anja op. Internationale onderzoeken wijzen op de mogelijke gezondheidsrisico’s. De vriendin van Anja, Martha, tevens haar buurvrouw, is zich ook bewust van het feit dat gaskookplaten koolmonoxide, fijnstof en andere schadelijke stoffen produceren die voor ernstige klachten kunnen zorgen.

“Ja, ik heb er ook over gelezen dat koken op gas voor gezondheidsproblemen kan zorgen”, zegt Anja. “Vooral de langdurige  blootstelling aan de verbrandingsproducten van gas, waaronder koolmonoxide, kan ervoor zorgen dat iemand ziek wordt.”  

Koolmonoxide is een giftige stof die hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en andere symptomen kan veroorzaken. Daarnaast kan het koken op gas ook koolwaterstoffen, stikstofoxiden en andere schadelijke stoffen produceren met als gevolg luchtwegontsteking, longontsteking en andere gezondheidsklachten.

Een van de belangrijke tips is om te zorgen voor een goede ventilatie voor degenen die op gas koken. Een goede luchtcirculatie, door een raam of deur open te houden, kan al voor heel wat verlichting zorgen. In het geval van symptomen door vergiftiging middels koolmonoxide, zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid of vermoeidheid, blijken het onmiddellijk opzoeken van buitenlucht en krijgen en medische hulp het beste.

Maar, de buurvrouw van Anja wijst nog op een andere manier om de gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. “Ik maak de ventilatieopeningen van het gasfornuis regelmatig schoon en controleer ze regelmatig. “Want een daarmee voorkom je dat de kwaliteit van de lucht in het huis van lage kwaliteit is.”

Martha, zegt verder te hebben geleerd dat het belangrijk is om het onderhoud van een gasfornuis op een goede manier te laten plaatsvinden. “Zoek bij voorkeur een professional”, geeft ze mee.

Ze benadrukt om bij het koken met gas voor voldoende ventilatie te zorgen. “Daarbij zijn regelmatige inspecties van gasapparaten op eventuele lekkages en storingen van groot belang”, besluit ze. 

RB

error: Kopiëren mag niet!