Japan plint Russische olieprijsplafond – media

Japan kocht in februari Russische ruwe olie voor $ 68,50 per vat, meldde het persbureau TASS donderdag, daarbij verwijzend naar berekeningen op basis van statistieken van het Japanse ministerie van Financiën.

Het cijfer ligt boven het prijsplafond van $ 60 dat Tokio is overeengekomen met zijn westerse bondgenoten, in een poging Rusland te straffen voor het conflict in Oekraïne. Vorige maand kochten Japanse importeurs naar verluidt 232.700 vaten olie uit Rusland met een totale waarde van 2,125 miljard yen ($ 15,945 miljoen).

Het westerse prijsplafond dat in december van kracht werd, verbiedt westerse bedrijven om verzekeringen en andere diensten aan te bieden voor verzendingen van Russische ruwe olie, tenzij de lading tegen of onder de vastgestelde prijs wordt gekocht. Het plan werd gepitcht door Washington en gesteund door de G7, de EU en Australië.

error: Kopiëren mag niet!