Bewoners omgeving Zanderij willen 1×24 uur een arts – 

“Vorige week kwam iemand zelfs te overlijden”

De kapitein van Hollandse Kamp, Sergio Jubithana, trekt aan de bel aangezien de inwoners van de omgeving Zanderij niet 1×24 uur kunnen rekenen op medische assistentie. “En vorige week vrijdag kwam iemand zelfs te overlijden”, voegt de kapitein hieraan toe. Deze persoon moest op eigen gelegenheid naar de stad worden vervoerd. “Dat was niet goed”, zegt Jubithana. “We hebben gebeld naar Zanderij naar de dienstdoende zuster, maar er was geen arts en ook geen ambulance beschikbaar.” 

Dorpen waarvan Jubithana zeker weet dat deze onder de poli van Zanderij vallen zijn Bigi Poika, Pikin Saron, Matta, Wit Santi, Hollandse Kamp en Cabenda Dorp. Jubithana wijst op de noodzaak van het hebben van een huisarts voor dit gebied die 1×24 uur beschikbaar is. “Er is wel een arts, maar die is niet 1×24 uur ter beschikking. ’s Morgens is er poli, maar daarna is de persoon weer weg. En zonder ambulance maakt het de situatie nog erger.” 

De kapitein licht toe, dat er niet wordt verwezen naar Onverwacht. “Mogelijk door een tekort aan middelen. En de weg naar de stad is langer dan een uur.”  In dat uur kan er van alles gebeuren, zo laat de kapitein nog weten. Vandaar de roep om een arts die de hele dag ter beschikking is. Verder zegt Jubithana, dat het geruststellend werkt wanneer je weet dat een arts aanwezig is en notitie heeft genomen. “Terwijl wanneer er geen arts aanwezig is, mensen vaak het gevoel hebben, dat zij niet voldoende voor hun familielid hebben gedaan.” 

Ook willen familieleden weten wat er aan de hand is met hun dierbare, merkt de kapitein tot slot op.

RB

error: Kopiëren mag niet!