TCT-minister schuift gigantische schuld bij SLM onder het tapijt

“Ik denk dat de minister volledig verkeerd is geïnformeerd of hij denkt dat hij de samenleving verkeerd gaat informeren. Ten eerste heeft de SLM nog een gigantische schuld van ruim 70 miljoen Amerikaanse dollars, waarvoor tot heden nog geen verklaring is gegeven hoe ze herschikken met de schuldeisers en wat die herschikking inhoudt. Ze hebben nog minder een verklaring gegeven hoeveel rente ze betalen en wat die boete clausule ervan is en we praten over 70 miljoen dollar en we gaan ervan uit dat als die rente betaald wordt en die boete clausule betaald wordt dat het bedrag ver boven de 70 miljoen Amerikaanse dollar zal zijn”, zo stelt Henri, luchtvaartexpert tegenover Dagblad Suriname. 

De minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Albert Jubithana,  zei onlangs op ‘Zanderij’ waarbij de gehuurde kist, Airbus kist, die zal vliegen op Paramaribo-Amsterdam werd verwelkomd, dat de SLM langzaam maar zeker uit de problemen geraakt. “Men praat dat men trots moet zijn, omdat er kisten zijn gehuurd. We zien geen reden waarom we trots moeten zijn.”

Grote schuldenlast

“De SLM heeft geld geleend via de overheid en die overheid heeft de goudreserves, die van Grassalco waren, toen verkocht en met die goudreserves hebben ze een deel omgezet in dollars, in Amerikaanse dollars en een deel daarvan gegeven aan de SLM als een lening om vliegtuigen te huren zodat mensen kunnen vliegen. Dus de schuldenlast van de SLM is nog groter geworden, behalve de bestaande schuldeisers hebben ze nu nog een schuld van de staat erbij gekregen om kisten te huren. De SLM moet met haar haar jaarcijfers komen, dan zal de realiteit gezien worden van hoe ellendig het is gesteld bij deze luchtvaartmaatschappij die toch naar de buitenwacht wil laten blijken alsof het heel normaal is.” 

Concurrentie 

De expert stelt verder: “In de luchtvaartindustrie bestaat grote concurrentie. Er zijn verschillende grote luchtvaartmaatschappijen die op nationaal en internationaal niveau opereren. De concurrentie onder deze grote spelers is enorm en veeleisend. Bovendien zijn er in de afgelopen jaren veel kleine luchtvaartmaatschappijen bijgekomen. Deze kleine spelers hebben het in deze gevarieerde markt moeilijk om te overleven. De toenemende concurrentie heeft de industrie fundamenteel veranderd.”

“De grote en gevestigde luchtvaartmaatschappijen hebben zich moeten aanpassen om zich te kunnen onderscheiden van hun concurrenten. De kleinere spelers in de luchtvaartindustrie hebben echter veel meer moeite om te overleven in deze competitieve omgeving. Ze hebben het moeilijk om zich te onderscheiden van de grote. Helaas zijn de maatregelen vaak onvoldoende en zijn veel kleine airlines gedwongen om te stoppen met hun activiteiten. Het is nog een lange weg, voordat de SLM echt boven water is. Vooralsnog is er geen reden tot feest”,  besluit de luchtvaartexpert.

error: Kopiëren mag niet!