Sms- en app-taal een ergernis voor de een, maar een zegen voor de ander

Een bericht schrijven in een chat- of app-bericht  in plaats van bellen, doen vele mensen wereldwijd. Maar, daar is er een tijd geleden een nieuwe schrijfwijze ontstaan en dat is schrijven met veel afkortingen. Het begon allemaal in de tijd toen appen nog niet eens bestond, maar wel sms via telefoons. 

Enkele personen geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij het ook gebruikt hebben en vaak genoeg nog gebruiken. Het is volgens hen snel en het schrijven is op die manier ook gemakkelijker. Vroeger toen appen nog niet bestond was het sms’en. De woorden voluit typen op de kleine toetsen op telefoons was heel vermoeiend”, zegt André. Wat doe je werd als ‘wdj’ getypt of ‘ik werk, tot later’ is ‘wk ltr’. Tijdens het pingen, dus toen de Blackberry in was, deed ik het ook en tot nu toe nog tijdens het appen. Het is soms veel werk om te omschrijven als het een lang gesprek is, maar ik kom er wel uit.”

Marta zegt, dat zij ook vaak appt, maar de afkortingen niet gebruikt.”Ik erger me dood als ik zie dat iemand mij met afkortingen appt. Appen is om een gesprek snel af te handelen dan praten, met afkortingen. Bij het lezen duurt het heel lang, dan liever bel je en zeg je alles in een keer. De jongere generatie kan ervan genieten, maar ik niet hoor”, benadrukt Marta. 

App taal bij de jongere generatie

Enkel tieners en studenten geven aan dat zij afkortingen vaak gebruiken. “Het is snel en soms weten mijn ouders ook niet wat ik schrijf”, zegt een tiener. “Als je bijvoorbeeld over straat loopt en een bericht krijgt, wil je weten uit nieuwsgierigheid wat het is, maar dat stop ik even en reageer ik snel met tekst in afkortingen. Je aandacht moet voor je zijn en niet op  je telefoon, dus die afkortingen zijn goed. Ik gebruik het ook als er werk overgeschreven moet worden op school, zo versta ik mijn eigen werk en hoef niemand mij te vragen om over te schrijven”, zegt de tiener. Een student op een middelbare school stelt, dat  hij ook afkortingen gebruikt.

“Ook op school worden afkortingen gebruikt, maar dan van ministeries, bedrijven en enkele woorden. Maar, de afkortingen die niet bekend zijn bij het onderwijs zijn niet toegestaan, waaronder sms, of laat ik zeggen de app-taal. Tijdens het communiceren wordt het niet gebruikt, in  persoonlijk praten, maar alleen bij het appen. Het is heel kort en handig”, zegt de student. 

Een leerkracht geeft , dat afkortingen vaak genoeg bij volwassen kinderen gebruikt worden, bij de jongere kinderen nog niet. “Het is van belang dat de jonge kinderen nu volledig leert schrijven, lezen en goed articuleren. Als zij machtig zijn in het lezen en schrijven en een beetje volwassen zijn kan het, maar niet op school.”

Een man van een bepaalde leeftijd zegt, dat hij geen afkortingen gebruikt  tijdens het appen. “Ik heb enkele jaren terug leren appen en ben ook niet zo goed er in, dus ik app en bel vaak genoeg via de app. Zolang ik op een snelle manier met mijn kinderen hier en in het buitenland in contact kan zijn, vind ik het goed.”

TM

error: Kopiëren mag niet!