DNA-lid en arts Mohab-Ali maakt zich grote zorgen over eiwitvoorziening

Het Assembleelid tevens arts Mohammad Mohab-Ali (VHP) maakt zich ernstig zorgen over de eiwitvoorzieningen van de samenleving. Rundvlees, kip, eieren en melk raken steeds verder buiten het bereik van de bevolking. De ontwikkeling van de prijzen van deze producten is  haast niet meer bij te houden voor de samenleving. Hij vraagt zich af hoe de mensen nog aan de benodigde eiwitten in hun voedsel moeten komen. 

Rundvlees bijvoorbeeld is wel beschikbaar, maar voor velen niet meer betaalbaar. 1 kilogram rundvlees kost al rond de SRD 300. “Soms vraag ik me af of de prijs van gras in Euro of US-dollar is geprijsd”, merkte hij dinsdag op tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Daarmee deelt hij het sentiment dat bij grote delen van de samenleving leeft die de logica van de prijsontwikkeling van bepaalde voedselproducten niet snappen.

Kip kost minimaal al SRD 150 per kilogram, de prijs van de aller goedkoopste vissoort ligt al rond de SRD 100 per kilo., een ei kost minimaal SRD 10 per stuk en een liter melk van de Melkcentrale SRD 27,50. 

Mhab-Ali doet een beroep op de regering om mogelijk met een plan te komen van hoe de samenleving tegen betaalbare prijzen te kunnen voorzien van deze belangrijke eiwit voedselproducten. Vooral voor ouderen is bijvoorbeeld melk erg belangrijk. 

Het Assembleelid sprak dinsdag tijdens de behandeling van de ontwerpwet Beperking Slacht van Vrouwelijke Runderen. Indien deze wet wordt aangenomen, dan zal het slachten van vrouwelijke runderen pas mogen, indien daarvoor toestemming wordt verleend door de directeur Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Hiermee vreest hij een afname van het aanbod van rundvlees en daarmee een verdere stijging van vlees afkomstig van rund. 

Hoewel het tekort middels import van slachtrunderen zal kunnen worden opgevangen en daardoor rundvlees beschikbaar zal blijven, zal het voor velen in de samenleving nog verder buiten het bereik blijven.

SS

error: Kopiëren mag niet!