Iran-Saoedische proxy-conflicten
DOOR DUNCAN MIL

March 13, 2023 – Regionale rivalen Iran en Saoedi-Arabië hebben een door China bemiddelde overeenkomst getekend om de diplomatieke betrekkingen te herstellen, waarmee een einde komt aan een zeven jaar durend geschil na de executie van een prominente sjiitische islamitische geestelijke in Riyadh.

Bekend om zijn woede-uitbarstingen tegen het Westen, bedreigingen tegen Taiwan, territoriale geschillen in de Zuid-Chinese Zee en een weigering om Rusland te veroordelen over Oekraïne, heeft president Xi Jinping een andere kant van de Chinese diplomatie laten zien.

Onder de deal op vrijdag (10 maart 2023) kwamen Saoedi-Arabië en Iran overeen om hun ambassades te heropenen en ambassadeurs uit te wisselen.

“Ik denk dat het een teken is dat China er steeds meer vertrouwen in heeft om een assertievere rol in het Midden-Oosten op zich te nemen”, vertelde Muhammad Zulfikar Rakhmat, een academicus aan het in Washington gevestigde Middle East Institute, aan The Associated Press.

Xi bracht afgelopen december een staatsbezoek aan Saoedi-Arabië op uitnodiging van koning Salman bin Abdulaziz Al Saud en ontving vorige maand de president van Iran, Ebrahim Raisi, in Peking.

De diplomatieke overwinning van Xi komt nadat Washington China zwaar heeft bekritiseerd voor het niet veroordelen van de Russische invasie van Oekraïne en voor het beschuldigen van de VS en de NAVO van het uitlokken van het conflict.

error: Kopiëren mag niet!