Tijd voor een ieder om in de spiegel te kijken

Sinds jaar en dag vormt één onderwerp de rode draad in de Surinaamse maatschappij. Gesprekken op straat of in de huiskamer, op het werk, in de kranten of op sociale media. Het gaat altijd over politiek. De regering moet dit doen, de regering heeft dat gedaan, de regering heeft nagelaten om dit te doen. Er zijn weinig landen waar men niet uitgepraat raakt over politiek zoals in Suriname. Op zich hoeft dat niet erg te zijn. De politiek vormt immers de basis van een land en heeft invloed op de koers die gevaren wordt.

Waar echter vraagtekens bij geplaatst kunnen worden, is de vrij negatieve houding van vele Surinamers. Men beschrijft het als ‘kritisch’, maar dat is het amper. De negatieve toon bevat weinig zelfreflectie en zijn amper opbouwend. In normale termen kan het als geklaag worden omschreven. Nu is het niet nieuw voor de bevolking om in klaagpatronen en zelfmedelijden te vervallen. Het zou echter goed zijn om de toon te veranderen van emotioneel naar meer objectief en volwassen.

De regering (of het de huidige is of de vorige) zal altijd zaken goed doen en minder goed doen. Maar daarnaast is er ook een taak weggelegd voor het volk. Een taak die niet een directe relatie heeft met het continue bespreken van de politiek. Een taak die bijdraagt aan de maatschappij. Een taak waarvan men nadenkt wat zij zelf kunnen betekenen voor het mooie Suriname. Pak bijvoorbeeld een bezem en maak de omgeving direct voor je woning schoon.

Richt een groepje op om het vuil in de omgeving op te ruimen. Ga het gesprek aan met andere Surinamers om hen te helpen en motiveren om een opleiding te volgen, of onderwijs hen thuis door bijlessen te geven. Of draag bij aan de zorg die iemand in huis kan gebruiken.

Maar, nog belangrijker is om met elkaar het gesprek aan te gaan om geweld aan te pakken. Al jaren worden wij geconfronteerd met steek- en schietpartijen in Suriname, berovingen, verkrachtingen, geweld en moord. Besteed de tijd nuttig(er) door met familie, vrienden en buurtgenoten het gesprek aan te gaan om dergelijke zaken te voorkomen.

Men heeft op social media de mond vol als het over de politiek gaat. En heeft voor elke oplossing een probleem. Gebruik die energie nuttig door met bovenstaande aan de slag te gaan. Het klopt dat de politiek ook een rol daarin heeft, maar wat kan jij betekenen voor de maatschappij?

Het wordt voor de Surinaamse bevolking tijd om eens kritisch naar zichzelf in de spiegel te kijken.

Richard Bruins

error: Kopiëren mag niet!