Suriname potentieel exportland in vechtsporten

Ricardo Huiswoud: “Te weinig wedstrijd mogelijkheden in Suriname”

Ricardo Huiswoud is een bokstrainer en scheidsrechter in thaiboksen, boksen en MMA met internationale ervaring. Regelmatig gaat hij naar het binnenland om talenten te ontdekken. Huiswoud bezoekt ook scholen waar hij lessen verzorgt. Hij wordt regelmatig gevraagd om de jeugd te ondersteunen in zelfverdediging. Huiswoud is al jaren bezig met vechtsporten en heeft een stichting genaamd ‘Opo Feti’ opgericht.

“Het gaat om een initiatief om kansarme jongeren en jongeren uit de districten te ondersteunen in zelfredzaamheid door te sporten.” Door middel van sport wil hij de jongeren op het rechte pad houden en is daarom beschikbaar voor scholen. Suriname krioelt van de talenten. 

Volgens Huiswoud is het probleem, dat wanneer de jongeren de A-klasse bereiken er te weinig wedstrijd mogelijkheden zijn in Suriname. “Ze zijn dan verplicht om in de regio of richting Europa af te reizen.” Wat het niet gemakkelijker maakt is, dat de sporters niet eenvoudig een visum krijgen om af te reizen, licht Huiswoud toe. Als oplossing ziet hij, dat in Suriname het aantal wedstrijden moet worden opgevoerd. “Er gebeurt te weinig, terwijl er genoeg werk aan de winkel is.” Huiswoud is ervan overtuigd, dat Suriname een ‘exportland’ kan worden op het gebied van vechtsporten. Hij zegt dat een reeks talenten staat te springen om internationaal door te breken.

Discipline

De trainer haalt aan, dat discipline van heel groot belang is om het ver te schoppen. Zijn oproep is: “Kom zelfverdediging leren toepassen, je moet niet leren om te vechten. Je moet leren om jezelf te verdedigen en daardoor krijg je inzicht in hoe je dat moet doen.” Huiswoud noemt zaken als het leren aannemen van een goede stand en leren pareren. “Ik heb geen eigen sportschool, omdat ik nog steeds scheidsrechter ben. Wel geeft hij les bij een plaatselijke sportschool en wordt hij gevraagd om te ondersteunen.

Messen

Huiswoud heeft geen goed woord over voor het gedrag, dat jongeren met messen naar school gaan. Hij keurt dit daarom af. “Ik ben een vechter in hart en nieren, maar ik vecht alleen in de ring”, is zijn boodschap aan de jongeren. “Tegenwoordig heeft men om het minste en geringste al een mes in de handen”, zegt hij. Daarom besluit Huiswoud met de les die hij aan jongeren geeft om altijd als een arend goed op te letten en mensen met messen te vermijden.

RB

error: Kopiëren mag niet!