De kosten van het blokkeren van internet
INTERNET UITGESCHAKELD
door: Katharina Buchholz,

Door eerst de toegang tot sociale-mediasites en nieuwsuitzendingen af te remmen en vervolgens te blokkeren, heeft Rusland de duurste internetblokkade van 2022 veroorzaakt. Dat blijkt uit technologiebedrijf Top 10 VPN. De dienst schat de economische kosten in het land tussen de invasie van Oekraïne in februari en het einde van het jaar op 21,6 miljard dollar. Aangezien de blokkades landelijk zijn, veroorzaakt het grote aantal getroffen mensen het hoge prijskaartje.

De geschatte kosten van het beperken van het internet geven Rusland een voorsprong op het tweede gerangschikte Iran, waar vorig jaar langdurige protesten tegen de regering met buitensporig geweld werden beantwoord en het internet herhaaldelijk werd afgesloten door de machthebbers. Bijna 72 miljoen mensen werden hierdoor getroffen tegen een economische kostprijs van 773 miljoen dollar. Kazachstan staat op de derde plaats na internetuitval na protesten begin 2022 over brandstofprijzen die meer dan $ 400 miljoen aan economische schade hebben veroorzaakt.

Myanmar is het land dat in 2022 het internet het langst heeft afgesloten: meer dan 17.500 uur. De sluitingen zijn gericht – meestal op de westelijke deelstaat Chin aan de grens met Bangladesh – en werden beoordeeld als de op drie na duurste.

Nigeria hief zijn Twitter-verbod aan het begin van het jaar op, maar het trof in januari nog steeds meer dan 100 miljoen mensen in het hele land en zorgde voor een economische kost van 83 miljoen dollar. Ethiopië kende vorig jaar lange shutdowns van bijna 9.000 uur. Nogmaals, aangezien de autoriteiten zich richtten op de door burgeroorlog geteisterde Tigray-regio, werden minder mensen getroffen en bleven de kosten rond de $ 146 miljoen ondanks de voortdurende aard van de beperkingen.

error: Kopiëren mag niet!