’s Werelds meest gesanctioneerde landen

In de nasleep van de invasie van Oekraïne is Rusland nu het land met de meeste sancties ter wereld, met momenteel 14.081 sancties tegen Russische personen en entiteiten, vijf keer zoveel als voordat het de regio’s Loehansk en Donetsk als onafhankelijke staten erkende. op 22 februari 2022. Zoals onze grafiek op basis van gegevens verzameld door Castellum.AI laat zien, heeft de invasie van Poetin Rusland langs een van de grootste aartsvijanden van de Verenigde Staten in West-Azië geduwd.

Vóór de invasie van Oekraïne was Iran veruit de meest gesanctioneerde staat in de geschiedenis, met 3.616 actieve sancties door de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de EU en landen als Australië, Canada, India en Israël. De relatie tussen laatstgenoemde en de Islamitische Republiek is bijzonder beladen, met geschillen rond het atoomarsenaal van Iran en zijn algemene vijandige houding ten opzichte van Israël die regelmatig dreigen te escaleren. De meerderheid van de sancties die zijn opgelegd aan Syrië, dat op de derde plaats staat op de lijst van Castellum.AI, vloeit voort uit de gebeurtenissen rond de Syrische burgeroorlog die in 2011 begon. en een onwaarschijnlijke coalitie van buitenlandse en binnenlandse actoren die zich vaak verzetten tegen kritieke kwesties, leidde in de loop der jaren tot een humanitaire crisis en de binnenlandse en buitenlandse ontheemding van meer dan de helft van de 22 miljoen inwoners van Syrië.

De VS, Zwitserland en Canada leiden de huidige ronde van sancties tegen Rusland met respectievelijk 1.948, 1.782 en 1.590 beperkingen. De meeste van die sancties zijn gericht tegen individuen, met slechts 2.210 van de 11.327 sancties tegen entiteiten, vaartuigen of vliegtuigen. Niet inbegrepen in deze cijfers zijn sectorale sancties zoals algemene handelsembargo’s op gas of olie. Bovenop de sancties die zijn opgelegd door nationale staten en bestuursorganen, hebben volgens onderzoekers van de Yale School of Management meer dan 1.000 bedrijven zich in een bepaalde hoedanigheid teruggetrokken uit de Russische markt, waaronder zwaargewichten uit de industrie zoals Adidas, Google, Disney, Exxon of Volkswagen.

error: Kopiëren mag niet!