Duizenden mensen protesteren tegen beleid regering Santokhi-Brunswijk – Protest loopt uit de hand – Assembleegebouw bestormd, politie zet traangas in, plunderingen in centrum

Het vreedzaam begonnen protest tegen het beleid van de regering Santokhi-Brunswijk is rond twaalf uit uitgelopen op de bestorming van het Assembleegebouw.Bij de ingang werden vernielingen aangericht. De politie, Mobiele Eenheid, zag zich genoodzaakt traangas te gebruiken tegen de demonstranten. De sfeer werd uitermate grimmig en de vraag is hoe de organisatie hierop gaat reageren. Met dit soort acties bereiken de demonstranten niets.

Zeker duizenden mensen namen vrijdagochtend deel aan de protestactie tegen de regering Santokhi-Brunswijk. Vanuit het centrum werd via de Grote Combeweg naar het Onafhankelijkheidsplein gelopen. Vele mensen scandeerden vooral ‘Weg met Chan’ en nu en dan was ook ‘Weg met Brunsi’ te horen. 

Het massale protest moet een duidelijk signaal zijn voor president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. Zij kunnen met goed fatsoen dit protest niet negeren.

De sfeer onder de demonstranten was verhit. Jong en oud liep mee in de felle zon. De paraplu’s waren talrijk, om toch enige bescherming te bieden tegen de hitte. Veel demonstranten zijn moe, moe van de vele prijsverhogingen van producten en diensten. De teneur was overduidelijk: het is genoeg geweest. 

Ze gaven aan de situatie van de stijgende prijzen en diensten zat te zijn. Volgens veel burgers moet de president opstappen, omdat hij naar hun zeggen heeft bewezen, dat hij niet voor verlichting of verbetering kan zorgen. 

Rond 11:00 uur had Stephano Pakittow Biervliet, de motor achter het protest, het Onafhankelijkheidsplein nog niet bereikt. De activist werd door de politie verhinderd om naar het Onafhankelijkheidsplein te gaan met zijn soundtruck. Nadat hij aan de politie voorhield, dat ze niet op ruzie uit zijn, maar slechts naar het Onafhankelijksplein willen, werd de weg opengesteld door de politie.

Tegen half twaalf had de menigte het Onafhankelijkheidsplein bereikt en liepen naar het gebouw van De Nationale Assemblee. Daar sprak Pakittow de massa toe.

Helaas mondde het protest rond het middaguur uit in gewelddadige acties gericht tegen het gebouw van de Assemblee. Vanaf het Onafhankelijkheidsplein gooiden demonstranten stenen richting de Assemblee en agenten. Woede heeft zich omgezet in gewelddadig optreden.

Tegen half een verscheen een helikopter van het leger boven het plein. Op het plein heeft de massa zich verspreid.

Voor in de middag gingen relschoppende, criminele jongeren ook nog over tot plunderingen van winkels en een service station in de stad.

SK/PK

Plunderingen in de stad:

error: Kopiëren mag niet!