F1
Belangrijke regelwijzigingen voor het F1-seizoen 2023
DOOR PHIL BAINBRIDGE

3 maart 2023 – 26 november 2023 – Nieuwe regels omvatten omstreden maatregelen om “bruinvissen” aan te pakken, het aerodynamische fenomeen dat ervoor zorgt dat de auto stuitert wanneer deze te dicht bij de grond wordt gezogen en de downforce plotseling verloren gaat.

Red Bull-chef Christian Horner denkt dat de nieuwe regels het resultaat zijn van lobbyen door Mercedes, dat in 2022 leed aan bruinvissen – in die mate dat Lewis Hamilton hoofdpijn en rugpijn ervoer. Omdat Red Bull en Ferrari het probleem konden omzeilen, denkt Horner dat het gewoon een ontwerpprobleem was dat de ingenieurs van Mercedes hadden moeten kunnen oplossen.

De FIA-oplossing is om de minimale hoogte van de vloer en diffusers te verhogen, om te voorkomen dat er plotseling verlies van neerwaartse kracht optreedt wanneer de vloer te dicht bij de grond komt, waardoor het karakteristieke stuiteren ontstaat, maar Red Bull voelt dat dit in het voordeel is van Mercedes, die het zal gebruiken voor prestatieverbeteringen .

Ook nieuw voor 2023 is een versoepeling van de regels voor brandstofkoeling, tot wel 10˚C of 10˚C onder de omgevingstemperatuur. Roll-hoepels zijn ook versterkt na de gruwelijke crash van Zhou Guanyu op Silverstone.

error: Kopiëren mag niet!