Duitsland plant een antiraketschild van 17 miljard euro
DOOR DUNCAN MIL

3 februari 2023 – Duitsland is van plan een meerlagig raketschild te bouwen, waarbij IRIS-T-antiraketten worden ingezet die zijn vervaardigd door de in Beieren gevestigde Diehl Defence, Israëlische Arrow 3 en Amerikaanse Patriot-systemen.

De coalitieregering van bondskanselier Olaf Scholz is in gesprek met meerdere defensiefabrikanten om luchtverdedigingscapaciteiten aan te schaffen die € 17 miljard ($ 18,5 miljard) zouden kunnen kosten.

Het Duitse ministerie van Defensie heeft acht Diehl IRIS-T antiraketsystemen gereserveerd die € 2 miljard tot € 3 miljard kosten, Arrow 3-systemen vervaardigd door Israel Aerospace Industries, die tot € 4 miljard kosten en het in de VS gemaakte Patriot-systeem, waarop Berlin kan oplopen tot € 10 miljard, meldde Bloomberg.

Duitsland wil de raketten integreren in het geplande European Sky Shield Initiative (ESSI).

Vóór de Russische invasie van Oekraïne hadden de inspanningen om een beter luchtverdedigingssysteem in Duitsland te bouwen weinig vooruitgang geboekt vanwege jarenlange bezuinigingsmaatregelen en een gebrek aan wil om prioriteiten te stellen en te investeren. De Bundeswehr kon alleen een gebied beschermen dat ongeveer zo groot was als Berlijn, voornamelijk met zijn Ozelot grond-luchtwapensystemen voor de korte afstand.

Als onderdeel van ESSI kan de IRIS-T doelen tot 40 kilometer ver raken en een hoogte van 20.000 meter bereiken. Het Amerikaanse Patriot-systeem heeft een bereik van ongeveer 100 km. De Arrow 3 interceptor, ontwikkeld door Boeing en Israel Aerospace Industries, is bedoeld om ballistische raketten te onderscheppen op hoogtes van meer dan 100 km en met een gerapporteerd bereik tot 2.400 km.

Het ESSI-programma werd voor het eerst aangekondigd door Scholz in een toespraak in Praag in augustus 2022. Afgelopen oktober ondertekenden 14 NAVO-bondgenoten en Finland een intentieverklaring om zich bij het programma aan te sluiten.

error: Kopiëren mag niet!