Situatie voor mensen met een beperking nog steeds zwaar

In de eerste week van januari werd bekend gemaakt, dat mensen met een beperking voortaan SRD 1.800 extra zouden ontvangen. Daarmee ontvangt de doelgroep maandelijks SRD 3.550. Wan Okasi, de organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking, was vrij ingenomen met de SRD 1.800 extra. De informatie per wanneer de eerste overmaking zal plaatsvinden kon de voorzitter van Wan Okasi niet bevestigen.

Over de belofte vanuit regeringszijde zegt de voorzitter van Wan Okasi, Aniel Koendjbiharie, het volgende: “Ze hebben aangegeven dat het op 30 januari in zou gaan, maar er is niet aangegeven of het op 30 januari ook gestort zou worden. Dus ik ben niet van het punt uitgegaan dat ze het bedrag op 30 januari zouden storten.”

Ongeacht de ingangsdatum is de realiteit voor de doelgroep nog niet veranderd, laat de voorzitter van Wan Okasi weten. Behalve dat de koers verder iets omhoog is gegaan sinds de actie waarbij twee petities werden ingeleverd bestaande uit 18 punten, houdt Koendjbiharie ook de adem in voor wat betreft de benzineprijzen. Hoewel hij ingenomen is met de SRD 1.800 extra maakt hij ook duidelijk, dat hij niet alleen maar tevreden kan zijn. “In ons geval heb ik al aangegeven dat als je die SRD 1.800 optelt dan kom je op SRD 3.550 en dat is gelijkgesteld met de armoedegrens van december 2021. En dan ben je nog steeds onder de armoedegrens”, is zijn redenering.

Hoge kosten

Iets anders dat Koendjbiharie ook onder de aandacht brengt is, dat veel mensen wel beschikken over hun sociale kaart. “Maar, de mensen moeten toch betalen voor medicatie. Dat komt er ook bij kijken.” Hij schetst de omstandigheden van de doelgroep die ondanks de SRD 1.800 in de grote cirkel van uitgaven blijven. Hij noemt mensen die voor medicijnen moeten betalen, zoals zij die moeten dialyseren en een katheter moeten hebben. “Dat kost SRD 3.000, en sommige mensen hebben elke dag pampers nodig.”

Op dit moment is de doelgroep, mensen met een beperking, nog in dezelfde situatie als vorig jaar, kan worden geconcludeerd.

RB  

error: Kopiëren mag niet!