Verdeelde meningen over of Suriname voordeel heeft van de Staatsolie raffinaderij 

In een web-poll van Dagblad Suriname waarin lezers en volgers van de krant werd gevraagd of Suriname voordelen heeft van de door Staatsolie gebouwde raffinaderij zijn de meningen verdeeld. Een meerderheid van de uitgebrachte stemmen, 60%, koos de optie ‘Nee’. Iets meer dan 500 personen stemden op ‘Ja’, hetgeen neer komt op 40%. 

De huidige raffinaderij van Staatsolie te Tout Lui Faut heeft een verwerkingscapaciteit van 15.000 barrels Saramacca Crude per dag en produceert premium diesel, premium gasoline met een laag zwavelgehalte, stookolie, bitumen en zwavelzuur. De introductie van premium diesel en gasoline via GOw2 op de retailmarkt, was op 13 december 2015 al de kroon op het Raffinaderij Uitbreidingsproject dat in 2013 werd gestart. 

Goedkoper betalen 

Vele burgers reageren door aan te geven, dat zij minder willen betalen voor benzine geproduceerd door aardolie uit Surinaams bodem. Echter stelt  Staatsolie zich al jaren op het standpunt, dat het bedrijf een van de grootste bijdragers aan de Surinaamse economie is door jaarlijks honderden miljoenen over te dragen aan de staat. De raffinaderij is sinds 1997 in bedrijf. De hernieuwde raffinaderij zorgde ervoor, dat er premium diesel, gasoline, stookolie en asfaltbitumen, voornamelijk voor de lokale markt, geproduceerd wordt. Staatsolie heeft zich vanaf het begin van dit project ingezet voor de bouw van een raffinaderij die niet alleen betaalbaar is, maar ook voldoet aan de huidige, hoge kwaliteits- en  veiligheidseisen voor raffinaderijen. 

Uitbreiding 

De uitbreiding van 2013 was niet simpelweg een verhoging van de verwerkingscapaciteit per dag. Naast de twee bestaande units kwamen er acht bij, waardoor eigenlijk kan worden gesproken van een nieuwe raffinaderij. Van de bestaande opslagtanks werden 15 aangepast en hergebruikt, daarnaast kwamen er 11 nieuwe tanks bij. Onderdeel van het uitbreidingsproject was de aanleg van drie pijpleidingen. Premium diesel en gasoline worden via pijpleidingen getransporteerd naar de opslagfaciliteiten van SOL te Dijkveld en Beekhuizen en Suritex te Beekhuizen. Daarnaast was er een pijpleiding nodig voor gastransport van Ogane (EBS) naar de raffinaderij. 

error: Kopiëren mag niet!