Presidentiële commissie moet uitkomsten 8e VIDS-conferentie bestuderen en realiseren

President Chandrikapersad Santokhi heeft donderdag 2 februari een presidentiële commissie geïnstalleerd om de uitkomsten van de 8e VIDS-conferentie te bestuderen en te realiseren.

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft onmiddellijke en volledige grondwettelijke erkenning van de inheemse volken geëist. Dit is een van de resultaten van de conferentie die van 27, 28 en 29 augustus 2022 werd gehouden te Washabo in West-Suriname. De besluiten van de conferentie zijn toen vervat in een document en overhandigd aan het staatshoofd. 

Monique Pool zit commissie voor

De nu geïnstalleerde commissie wordt voorgezeten door Monique Pool plaatsgevonden. 

President Santokhi heeft in zijn toespraak tijdens de installatie benadrukt, dat er voldoende draagvlak nodig is om de uitkomsten van de VIDS-conferentie te realiseren. De commissie bestaat uit 21 leden met verschillende referentiekaders en kundigheid. “Daarom is de samenstelling van de commissie ook opgebouwd uit vertegenwoordigers uit alle regio’s, waarin de inheemse gemeenschappen geconcentreerd zijn. Ik stel u daarom voor om naar gelang uw deskundigheid op te splitsen in subcommissies, teneinde verschillende beleidsgebieden simultaan te kunnen aanpakken”, sprak Santokhi. 

VIDS-voorzitster – en dorpshoofd van Cassipora – Muriël Fernandes heeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname aangegeven ingenomen te zijn met de installatie van de commissie. “We kijken uit naar een goede samenwerking. Het is belangrijk om naar de juiste mensen te luisteren, wanneer je beleid maakt voor de inheemse volkeren. De VIDS is daar de ideale partner voor.”

error: Kopiëren mag niet!