Leopard-tanks

Polen streeft ernaar de tijd die nodig is om Oekraïense soldaten te trainen om Leopard-tanks te bedienen terug te brengen tot vijf weken in plaats van de huidige tien weken, zei majoor Maciej Banaszynski, de commandant van het Leopard-trainingscentrum van het land.

Polen herbergt een van de slechts drie Leopard-trainingscentra in Europa, waar tot 14 bemanningen van elk vier personeelsleden tegelijk kunnen worden opgeleid, evenals cursussen voor chauffeurs en monteurs.

Kremlin voorspelt enthousiasme voor brandende NAVO-tanks

Contante premies aangeboden door Russische bedrijven en ambtenaren voor het vernietigen van Westers militair materieel in Oekraïne zullen er onvermijdelijk toe leiden dat meer enthousiastelingen bereid zijn om de taak op zich te nemen, voorspelde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov woensdag.

Hij merkte op dat hoewel zware westerse tanks zoals de Leopard 2 en M1 Abrams nog moeten worden geleverd aan de strijdkrachten van Kiev, dergelijke voorstellen de “eenheid en de wens van iedereen” aantoonden om bij te dragen aan het bereiken van de doelen van de lopende militaire operatie van Rusland in Oekraïne.

Vorige week kondigde Berlijn aan Kiev 14 Leopards te leveren en andere Europese landen toe te staan hun voorraden naar Oekraïne te exporteren, wat neerkomt op 112 tanks. Washington heeft ondertussen 31 Abrams-tanks toegezegd, maar verwacht deze pas eind 2023 te leveren.

Oekraïense troepen beginnen patriot-rakettraining in Duitsland

Ongeveer 70 Oekraïense militairen zullen na aankomst in Duitsland op dinsdag beginnen met trainen voor Patriot-raketafweersystemen, aldus het DPA-bureau, daarbij verwijzend naar bronnen bij de veiligheidsdiensten.

De Duitse regering is, in overleg met de Verenigde Staten, voornemens het Patriot-raketafweersysteem over te dragen aan Oekraïne.

Woensdag kondigde de Bundeswehr aan dat de “initiële gevechtsgereedheid” van de Patriot-systemen naar Polen was overgebracht. Bundeswehr-soldaten zijn sinds 16 januari in Polen om samen met Poolse eenheden toezicht te houden op de installatie van Patriot-componenten.

error: Kopiëren mag niet!