Prijsvraag: teken/schilder, schrijf en perform 2023

Een landelijke prijsvraag voor VOJ- en VOS-scholen

De afdeling Bibliotheekwezen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), waaronder de Algemene Onderwijsbibliotheek en de Schoolmediatheekdienst ressorteren, zal een prijsvraag teken/schilder, schrijf en perform 2023 organiseren. Dit gebeurt in samenspraak en in samenwerking met beeldend kunstenaar en schrijfster Kit-Ling Tjon Pian Gi naar aanleiding van de uitgifte van haar boek Het Alakondre Drakenmeisje en het educatief programma tijdens haar solo-expositie Alakondre Tori.

De prijzen en categorieën

a. Een prijs voor de dubbel getalenteerde leerling. De leerling maakt een tekening/schilderij én schrijft een stukje proza of poëzie (verhaal of gedicht) over een en hetzelfde onderwerp.

b. Een prijs voor een koppel. Twee leerlingen werken samen. De ene leerling tekent of schildert en de andere schrijft de tekst. Beide leerlingen werken aan de hand van hetzelfde onderwerp en er moet een samenhang bestaan tussen het beeldende werk en de tekst.

c. Een groepsprijs voor het schrijven van een tekst voor een lied of rap, plus de performance van het lied of de rap.

Voor elke categorie is er een prijs op voj-niveau én op vos-niveau. In totaal zijn er zes prijzen. Deze bestaan uit zowel prijzen in natura als uit geldprijzen. 

De school met de beste inzendingen wint ook een prijs.

De uiterlijke datum van inzending is 31 maart 2023. De prijsuitreiking is op vrijdag 28 april in de HAL aan de Grote Combéweg 45. 

Oproep aan alle VOJ- en VOS-scholen

De afdeling Bibliotheekwezen van het minOWC heeft zo veel als mogelijk alle VOJ- en VOS-scholen per brief uitgenodigd om aan deze prijsvraag mee te doen. Mocht er een VOJ- of VOS-school zijn die per ongeluk deze uitnodiging niet heeft ontvangen, kan de school contact maken met de Algemene Onderwijsbibliotheek, Margrietstraat 1, telefoonnummer 400995.

Leerlingen van de VOJ- en VOS-scholen kunnen op school vragen om aan deze prijsvraag te kunnen deelnemen, indien het op hun school nog niet ter sprake is gekomen.  

Het doel

Lorain Lepelblad, waarnemend hoofd bibliotheekwezen van het minOWC, zegt tegenover Dagblad Suriname, dat het doel van deze activiteit is om de kinderen/leerlingen te motiveren om te lezen en duidelijk te maken hoe belangrijk lezen is. En wat men allemaal kan bereiken met het lezen, bijvoorbeeld een act in elkaar zetten, rappen, zingen, een gedicht schrijven, beter presteren op school. “Door vaker te lezen verrijk je jezelf met kennis en begrijp je dingen ook beter”, stelt Lepelblad.

Het idee achter deze prijsvraag

“Waarom de afdeling bibliotheekwezen van het minOWC eraan heeft gedacht om zo een prijsvraag te organiseren, is omdat wij het leesprobleem zoveel als mogelijk tot het verleden willen laten behoren. Verder willen we dat dit probleem opgelost moet worden en dit willen we doen door leerlingen te motiveren om begrijpend te leren lezen en ze ook duidelijk te maken hoe leuk lezen kan zijn. Verder is dit  in samenspraak gekomen met de auteur mevrouw Kit- Ling Tjon Pian Gi”, aldus Lepelblad.

SK

error: Kopiëren mag niet!