Oekraïne dringt er bij bondgenoten op aan om straaljagers te leveren

30 januari 2023 – Oekraïne heeft de geallieerde landen gevraagd een “straaljagercoalitie” te vormen om hun capaciteiten te versterken, slechts enkele dagen nadat de VS en Duitsland de overdracht van tanks hadden goedgekeurd.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft het sturen van straaljagers naar Oekraïne uitgesloten, nadat hij zich ertoe had verbonden 14 van zijn Leopard 2-tanks te leveren.

De VS, die Oekraïne voorzien van zijn M1 Abrams-tanks, zei donderdag dat het het idee om straalvliegtuigen te leveren “zeer zorgvuldig” met Kiev zou bespreken.

De vice-minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Andrii Melnyk, heeft opgeroepen tot de oprichting van een “straaljagercoalitie” die Oekraïne zou voorzien van Amerikaanse F-16’s en F-35’s, Eurofighters, Tornado’s, Franse Rafales en Zweedse Gripen-jets, aldus de BBC.

De Oekraïense luchtmachtwoordvoerder Yuri Ihnat heeft gezegd dat F-16’s volgens Reuters misschien wel de beste optie zijn voor een veelzijdige jager om de huidige vloot van gevechtsvliegtuigen uit het Sovjettijdperk te vervangen.

error: Kopiëren mag niet!