ECD voert winkelcontrole in Wanica uit – Overtredingen geconstateerd, maar geen sancties

De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) meldt woensdag 1 februari dat zij maandag 30 januari controle heeft gevoerd in winkels in het district Wanica. 

De controle richtte zich vooral op winkels te Leiding. Prijzen van onder andere basisgoederen werden gecontroleerd. Er werden enkele overtredingen geconstateerd. 

Tijdens de controle bleek, dat er sprake was van prijsopdrijving op babyvoeding, met name phosphatine. De prijscalculatie werd vervolgens  samen met de winkelier gedaan en terstond moesten de prijzen worden teruggedraaid. De ECD heeft ook een begeleidende taak, dus de winkeliers worden begeleid, vooral wanneer blijkt dat zij bepaalde overtredingen niet bewust hebben gepleegd. 

Daarnaast werd een partij smeerex van de schappen gehaald, omdat de winkelier geen vergunning heeft om pesticide te verkopen.

Evenals bij eerdere controles blijkt, dat ook nu winkeliers weer met fluwelen handschoenen worden aangepakt. Winkeliers die wet- en regelgeving hebben overtreden worden slechts aan- en toegesproken, maar van welke sanctie dan ook blijkt geen sprake te zijn. Zelfs een winkelier die pesticide op de schappen had staan, werd niet beboet, nee het werd gewoon van de schappen verwijderd.

En ook nu bericht EZ weer, dat de ECD ook een ‘begeleidende taak’ heeft. Winkeliers die ‘niet bewust’ een overtreding hebben begaan worden begeleid…. Waar die begeleiding uit bestaat vermeldt het ministerie niet.

Telkens weer komt EZ uit met feitelijk weinig inhoudelijke persberichten, vergezeld van een reeks foto’s om het bericht wat meer ‘inhoud’ te geven. Natuurlijk, zijn de winkelcontroles goed en ze moeten gebeuren. Maar, wanneer winkeliers die betrapt zijn op overtredingen vervolgens niet beboet worden, maar slechts worden aan- en toegesproken en soms zelfs begeleid, een dergelijke fluwelen aanpak zal ze niet bewegen om hun gedrag aan te passen.

PK

error: Kopiëren mag niet!