Amerikaanse ambassadeur Robert J. Faucher overhandigt geloofsbrieven aan president Santokhi

Robert J. Faucher is dinsdag 31 januari officieel zijn ambtstermijn als de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Suriname begonnen na het overhandigen van zijn geloofsbrieven aan president Chandrikapersad Santokhi. De ceremonie vond plaats in het presidentieel paleis.

Ambassadeur Faucher merkte op: “Ik geloof dat de Verenigde Staten een even belangrijke rol kan spelen als partner van Suriname in de 21e eeuw en voor de volgende 50 jaar van zijn onafhankelijkheid, zoals we deden in de 20e eeuw.” De ambassadeur gaf ook commentaar op zijn eigen persoonlijke gedeelde geschiedenis met Suriname, nadat hij in de loop van zijn carrière twee eerdere termijnen had gediend op de ambassade in Paramaribo.

Ambassadeur Faucher schetste zijn prioriteiten als het ondersteunen van Suriname, aangezien het zijn democratie en bestuursinstellingen versterkt, en aangezien het land een wereldleider blijft in de bescherming van de biodiversiteit. Hij concludeerde: “Ik zie Suriname als een betrokken partner in de regio, wiens toekomst sterk, stabiel, zeker en steeds welvarender is. Ik zie een land dat model staat voor steun voor onze gedeelde waarden, waaronder het respecteren van de rechtsstaat, het beschermen van mensenrechten en het bestrijden van internationale drugshandel en corruptie. Ik ben enthousiast over het werk dat we samen kunnen doen, en ik ben vereerd dat ik ben uitgekozen om een rol te spelen in onze gemeenschappelijke toekomst.”

Ambassadeur Faucher is de 17e ambassadeur in Suriname vanuit de Verenigde Staten, als opvolger van ambassadeur Karen Lynn Williams, die in oktober vertrok.

Als loopbaanlid van de Hogere Buitenlandse Dienst met de rang van Minister-Counselor, begon de ambassadeur zijn diplomatieke loopbaan in 1985 met zijn eerste post in Suriname van 1986-88. Hij keerde terug naar Suriname als plaatsvervangend hoofd van de missie van de ambassade in 2002-2004. Meest recentelijk was hij waarnemend adjunct-secretaris en adjunct-adjunct-secretaris van het Bureau of Conflict and Stabilization Operations (CSO) en bekleedde hij andere hoge functies bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder directeur van het Office of Western European Affairs. Naast Suriname was ambassadeur Faucher plaatsvervangend hoofd van de missie op Amerikaanse ambassades in België, Ierland en Luxemburg. Hij heeft ook gediend in Nederland, de Amerikaanse Missie bij de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Ambassadeur Faucher groeide op in Arizona en heeft een BA- en JD/MBA-graad van de Arizona State University, een LLM-graad van de Edinburgh University en een MS-graad van het National War College van de National Defense University. Hij is de ontvanger van meerdere prestatieprijzen van het State Department, waaronder twee Senior Foreign Service Performance-prijzen, en spreekt Nederlands en Frans.

error: Kopiëren mag niet!