OM start met landelijke virtuele voorgeleiding

Het Openbaar Ministerie (OM) is maandag 30 januar, gestart met het virtueel voorgeleiden van verdachten. Voorheen werden verdachten fysiek verhoord door een Officier van Justitie op het Parket van de procureur-generaal. Alleen verdachten in Nickerie en Coronie werden tot nu toe virtueel (via een videoverbinding) verhoord.

Waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh had in december laten weten, dat het OM de virtuele verhoren landelijk zou gaan invoeren. In het laatste kwartaal van 2022 zijn alle voorzieningen getroffen om verdachten voor te geleiden via een videoverbinding. De eerste verdachten zijn maandag  virtueel verhoord.  

Met de virtuele voorgeleiding bespaart de staat de hoge kosten voor het vervoeren van verdachten. Daarnaast is voor deze methode gekozen omdat de Parketwacht niet beschikt over voldoende voertuigen. In de Corona-periode zijn verdachten telefonisch voorgeleid, maar de procureur-generaal geeft de voorkeur aan videobellen, omdat de Officier van Justitie dan ook de verdachte kan zien.    

De virtuele kamers zijn landelijk op diverse politiestations ingericht, zo laat het OM weten.

error: Kopiëren mag niet!