“Fietsen in het land heel gevaarlijk”

“Aangezien de prijs van benzine maar blijft, is het wel handig om te beginnen te fietsen”, aldus een man tegenover Dagblad Suriname. “Maar je ziet niemand met het initiatief komen, omdat fietsen in het land heel gevaarlijk is. Men houdt met niemand en niet eens met zichzelf rekening in het verkeer. In je vrije tijd fietsen is ook geen oplossing. In deze tijd is het zeer moeilijk en boven al gevaarlijk om te doen.” 

De man, die in zijn jonge jaren vaak fietste, geeft verder aan dat fietsen gezellig is in een groep en ook goed is voor de gezondheid en het lichaam. “Ik kan me nog heugen, toen ik fietste op verre afstanden, maar besloot na een aanrijding het dicht bij huis te houden. Met het verkeer nu is het heel moeilijk, vooral met een minderjarig kind. De man probeert namelijk toch zijn zoon te leren fietsen, maar dat is pas vroeg in de ochtend.

“Ik ben vaak in de ochtend aan het fietsen, zonder dat ik me zoon wakker maak staat hij zelfs op om mee te komen.” Hij geeft aan dat het hem een goed gevoel geeft voor hij naar school gaat. En het is inderdaad goed voor het lichaam en je eigen ik. De reden waarom de burger die tijden kiest om te fietsen, is omdat er geen fietspad is in zijn woonwijk.

“Ik moet enkele blokken verder om te kunnen fietsen. Maar je moet toch voorzichtig zijn. In de middag wordt het fietspad ook tot een rij helft genomen voor de vierwieler. Ook al staan er borden, maar voor de als het ware roekeloze bestuurders is het geen probleem. Ik ben letterlijk de enige in de buurt die nog kiest om te fietsen, terwijl anderen liever iets anders zoeken om te doen.”

Een vrouw zegt, dat zij  haar dochter helemaal niet over straat laat fietsen.

“Mijn woonwijk is gelukkig zo georganiseerd, maar toch heb je enkelen die het bromfietspad als een parkeerplaats nemen. Ook al heb je voorrang, probeert men je te slaan of ook al rij je helemaal aan de zijkant van de weg, wordt er getoeterd voor je om nog meer aan de zijkant te gaan. Hoe doe je dat als de weg al niet goed is, er geen pad is voor voetgangers noch fietsers, als er troep over de weg is en als de zijwegen en sloten niet op tijd verzorgd worden en het gras en onkruid helemaal op het asfaltgedeelte is en bijna over de helft van het asfaltgedeelte is gegroeid…. Je raakt door het getoeter zenuwachtig. Ik merk dat er bromfiets- en fietspaden worden gemaakt, maar die zijn nog onveilig. Ze worden daarnaast ook als een normale rijbaan genomen door de vierwielers. Dus het zou handig zijn die bromfiets- en fietspaden af te bakenen met stenen. Door borden te plaatsen leert men niet, niet een ieder kan lezen merk ik, dus een andere oplossing gaat misschien wel werken”, aldus de vrouw.

TM 

error: Kopiëren mag niet!