Duitsland reageert op straaljagers voor Oekraïne

De Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, verklaarde dat Berlijn Oekraïne geen straaljagers zou leveren. Duitsland doorbrak echter al een lang gekoesterd taboe toen het ermee instemde tanks te doneren, en sommige functionarissen zijn van mening dat het schenken van gevechtsvliegtuigen ook onvermijdelijk is.

Berlijn beloofde woensdag een troepenmacht van Leopard 2-gevechtstanks ter grootte van een bedrijf aan Oekraïne, en kondigde aan dat het ook andere Europese landen zou toestaan hun Leopard-vloten naar Kiev te exporteren. De beslissing kwam na maanden van publieke aarzeling, waarin sommigen binnen de partij van bondskanselier Olaf Scholz het idee veroordeelden om zware bepantsering naar Oekraïne te sturen als te riskant en escalerend.

Het Oekraïense leiderschap reageerde op het nieuws door hun eisen op te voeren en Duitsland en de VS om straaljagers en langeafstandsraketten te vragen.

error: Kopiëren mag niet!