Paspoort Prenobe Bissessur nog steeds ingevorderd

Er zoemen verhalen rond op social media dat Prenobe Bissessur in het buitenland zou zijn. Maar, medio augustus vorig jaar werd zijn paspoort ingehouden. Een en ander vraagt om wat verduidelijking door het Openbaar Ministerie, OM. De redactie van Dagblad Suriname verneemt van het OM, dat het paspoort van de heer Bissessur “inderdaad ingevorderd” is. “Wij hebben de zaak voorgelegd aan de rechter-commissaris voor een gerechtelijk vooronderzoek. Zodra het gvo is afgerond, kunnen we ook meer informatie geven hierover”, aldus het Openbaar Ministerie vrijdag in een reactie tegenover Dagblad Suriname.

Prenobe Bissessur kwam begin augustus 2022 in opspraak toen bekend werd,. dat zijn advocatenkantoor werk had verkregen voor de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, SLM. Hij was als adviseur van de president in het crisisteam opgenomen van de SLM. Hij kon dan ook geen werk gunnen aan zijn eigen bedrijf. Destijds zei de VHP-fractievoorzitter in de Assemblee, Asiskumar Gajadien: “Er moet een strafklacht tegen hem worden ingediend. De regering moet in actie komen. Ik heb de president het ook al gezegd.”

Het advocatenkantoor Bissessur Legal BV is in Nederland gevestigd. Bissessur zou 17.500 euro per maand ontvangen als consultant. De kwestie zorgde voor de nodige beroering in de samenleving, maar ook binnen de SLM. Personeel van de SLM legde zelfs even het werk neer en de bond binnen de luchtvaartmaatschappij eiste opheldering over de positie van de heer Bissessur. 

President Chandrikapersad Santokhi liet vervolgens, na de ontstane ophef, op 22 augustus weten, in De Nationale Assemblee, dat alle banden met Prenobe Bissessur waren verbroken. Het contract met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) was volgens de president onrechtvaardig en onredelijk. 

Bissessur werd per onmiddellijke ingang ontlast van alle commissies en functies. Hij voerde vanaf dat moment geen enkele werkzaamheden meer uit. Bissessur was ook geen voorzitter meer van de Deviezencommissie. Ook zou hij geen werk meer verrichten in commissies. De relatie tussen hem en de SLM werd ook stopgezet.

Het Kabinet van de President had een overeenkomst met Bissessur om enkele werkzaamheden te verrichten. Hij had van daaruit ook zitting in het crisisteam van de SLM om het bedrijf gezond te helpen maken. 

Een dag na de bekendmakingen door president Santokhi werd ook bekend dat de heer Bissessur Suriname niet mag verlaten. Hij werd aangehouden op de J.A. Pengelluchthaven toen hij op vertrek stond naar Miami, Florida (VS). Hij werd aangehouden door het Justitieel Interventie Team.

Het OM was ambtshalve een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar onregelmatigheden bij de SLM. 

Bissessar mag zolang het onderzoek gaande is het land niet uit. Zijn paspoort was ingenomen. Hij had toen overigens nog niet de formele status van verdachte. 

PK

error: Kopiëren mag niet!