“Je kan aan niets anders denken dan aan geld”

“Opties creëren om uit te komen ga je zeker moeten doen, de vaste lasten en de lasten in het dagelijks leven betalen zich niet zelf, ook moeten werknemers betaald worden en je moet je zelf kunnen onderhouden, dus op elk moment denk ik aan geld”, zegt een kleine onderneemster in gesprek met Dagblad Suriname.

“Het is misschien een vrouwenkwaal om ieder keer aan geld te denken. maar wees eerlijk. in deze moeilijk tijd en stresserende periode waarbij alles ook duur is. kan je aan niets anders denken dan aan geld, proberen je hoofd boven water te houden voor je gezin en je gezondheid. Je  moet eten en je kinderen voeden en hoofdzaak is uitkomen, dus je gaat alles op alles moeten zetten om uit te komen”, zegt de kleine onderneemster. Ze heeft haar eigen zaak, maar na alle tegenslagen en de druk moest hij ook iets erbij doen om het te kunnen overleven.

“Tijdens de Covid-lockdowns ben ik online cursussen gaan volgen en fysiek mijn examen gedaan, dat vond ik heel geweldig en ondanks de lockdown toch lessen verzorgd om zo anderen hun doelen te laten bereiken en te verdienen. Ik doe nu in plaats van alleen pedicuren, manicuren, kleren en sieraden verkopen ook haren. Dus mijn zaak is nu getransformeerd in een hele compleet pakket voor de vrouw en gedeeltelijk voor de heren. Naast het haar, nagel, kleren en sieraden gaat men ook binnenkort kunnen genieten van andere online spullen, maar daarmee ben ik nog bezig.”

“Hoe ik met zoveel dingen bezig ben, ga je ook veel meer werknemers in dienst moeten nemen. Om uit te komen ga je een octopus moeten zijn, maar het zal me lukken. Alleen moet er samengewerkt worden, de situatie dwingt je om wegen te openen en de mens probeert je te breken. Als we in deze situatie samen werken, kunnen we het zeker redden.  

In deze tijd ga je veel meer moeten doen, dan dat je al doet om te overleven”, zegt een andere kleine onderneemster tijdens een gesprek.

“Als onderneemster moest ik weer klanten gaan zoeken en dat is weer een uitgave, de vaste klanten die ik had of enkele van hen, zijn zelf gaan experimenteren en hebben nu ook hun eigen ding. Dus ik moest dan naar andere kanten zoeken, dat is een slecht teken voor mijn bedrijf. Zonder je klanten kan je geen werknemers betalen, en ook geen bedrijf draaiende houden, dus ik moest iets anders doen om die klanten te trekken. Met de beperkte tijd hoop ik wel dat het lukt. Ik verkoop eten en draai een bar en ben pas tegen zes uur open, dus ik ga eerder open moeten gaan om meer geld te maken. Maar hoe speel ik dat nu klaar? Alles ga ik dan weer moeten veranderen, maar als onderneemster en burger ga ik niets kunnen doen. Ik ga moeten gehoorzamen en moeten dansen op de pijpen, ik kijk wel hoe lang men muziek zal afspelen voor ons om te dansen”, benadrukt de onderneemster.   

TM

error: Kopiëren mag niet!