Erkenning WHO voor behaald malaria resultaat in Suriname

Op uitnodiging van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) neemt het ministerie van Volksgezondheid deze dagen deel aan het 4de Global Forum voor Malaria Eliminerende landen te Kaapstad, Zuid Afrika. De WHO heeft deze malaria conferentie aangegrepen om aan een aantal landen, waaronder Suriname,  een ‘special recognition award’  te overhandigen. Het gaat om landen die een significante vooruitgang hebben geboekt in malaria eliminatie in 2021.

Suriname heeft in 2021 meer dan 50% daling van het aantal malaria gevallen bereikt ten opzichte van het jaar ervoor. Dr. Hiwat, coördinator van het Malaria Programma, nam namens het ministerie van Volksgezondheid de award in ontvangst.

Inmiddels kan het Malaria Programma rapporteren dat het jaar 2022 nog beter is afgesloten dan 2021, namelijk met nul nationale malaria cases. Wel werden er meer dan 60 malaria positieven gevonden onder reizigers die kwamen vanuit malariagebieden in de regio.  

Het ministerie van Volksgezondheid zet zich in om herintroductie van malaria in Suriname als gevolg van deze import malaria te voorkomen. Samen met de PAHO/WHO wordt nu het meerjarig traject naar de malaria-vrij certificering van Suriname ingezet.

Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat Suriname tenminste 3 jaren malaria-vrij is en dat de nationale capaciteit voor malaria-surveillance en malaria preventie- en bestrijdingsinterventies op een hoog niveau wordt gehandhaafd, zo bericht het ministerie van Volksgezondheid.

error: Kopiëren mag niet!