Consultant is nodig om EZ te helpen bij ontwikkelen MKMO-beleid…

Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) heeft gemeend een consultant, ene Mchael Julien, in te moeten schakelen om te helpen bij het ontwikkelen van beleid voor Midden-, Kleine- en Middelgrote Ondernemingen (MKMO) te ontwikkelen. Deze Michael Julian is volgens een door EZ uitgebracht persbericht “een financieel econoom met 30 jaar ervaring in economische ontwikkeling”. 

Er ontbreekt volgens EZ veel informatie over de economische bedrijvigheid in Suriname. Deze informatie kan ervoor zorgen, dat de capaciteit verbeterd kan worden om de uitvoering van beleid, programma’s en projecten op het gebied van ondernemerschap te monitoren en om resultaten te evalueren. 

Julien bracht donderdag 26 januari een bezoek aan minister Kuldipsingh. De directrice Ondernemerschap, Karishma Mathoera, en waarnemend onderdirecteur van Industrie, Amit Chandansingh, waren ook aanwezig bij de ontmoeting met de consultant. 

De consultant is een expert in onder andere het beheer en de evaluatie van ontwikkelingsstrategieën, beleidsniveau, begrotingssteun, Klein en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s) en export ontwikkelingsprogramma’s. 

Hij is van mening dat het belangrijk is om het huidig beleid en de ontwikkelingen te evalueren, zodat de continuïteit en aanpak van de MKMO’s op basis daarvan bepaald kunnen worden, zo schrijft EZ in haar persbericht. 

Minister Kuldipsingh stelt het op prijs, dat de consultant zijn deskundigheid beschikbaar stelt voor het maken van beleid op het gebied van ondernemerschap. De bewindsvrouwe benadrukt dat het ontwikkelen van de MKMO’s een van de beleidsdoelen is van het ministerie van EZ. Volgens Kuldipsingh focust het ministerie van EZ haar beleid onder andere op ondernemerschap, omdat het de ruggengraat vormt van de economische groei van een land. 

Het persbericht van EZ lezende blijft de lezer, zoals altijd met persberichten van EZ, weer achter met vragen. Een van de meest voor de hand liggende vragen is, wie is die heer Julien? Op het internet is na een rondje Google nauwelijks iets over deze man, die op Grenada zou wonen, te vinden. Zijn Facebookpagina is verre van actueel.

Daarnaast is het opmerkelijk, dat het ministerie kennelijk een consultant nodig heeft om een bepaald beleidsgebied te kunnen ontwikkelen. Heeft het ministerie geen deskundigen in dienst? En, hoeveel gaan de aangeboden diensten van deze consultant Suriname kosten? Kennelijk is het ministerie er in de afgelopen twee jaren niet in geslaagd om beleid gericht op ondernemerschap/MKMO’s te ontwikkelen en nu pas besluit om dat beleid te gaan ontwikkelen en dan ook nog met steun van een of andere toch redelijk onbekende consultant.

Het is ook curieus, dat minister Kuldipsingh in haar persbericht benadrukt dat EZ haar beleid onder andere focust op ondernemerschap, omdat dit de ruggengraat zou vormen van de economische groei. Maar, dat is toch vanzelfsprekend. Heeft EZ immers niet ‘ondernemerschap’ in haar eigen naam staan: ministerie van Economische Ontwikkeling, Ondernemerschap en Technologische Innovatie?

PK

error: Kopiëren mag niet!