TD-veiling haalt SRD 1 miljard op, verdere daling rente met 10 procentpunten

Bij de Termijn Deposito (TD)veiling deze week heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) het maximaal geveild bedrag (OMO-volume) binnen kunnen halen, namelijk SRD 1 miljard. Afhankelijk van looptijden van 1-week, 1 maand en 3 maanden van de geveilde TD’s, wordt deze geldhoeveelheid uit roulatie gehaald en “vastgehouden” zodat het geen vraag kan uitoefenen op valuta.  Met dit geldverkrappend beleid beoogd de CBvS de inflatie in bedwang te houden, en daarmee de prijs- en koersontwikkeling. 

Heel opvallend bij de veiling deze week is dat de rente van alle drie categorieën TD’s gemiddeld met meer dan 10 procentpunten is gedaald. De rente van 1-weekse TD’s is met 10,3 procentpunten gedaald naar 49,4 procent. Het totaal toegewezen bedrag is hier SRD 700 miljoen. De banken hadden in totaal voor SRD 805,3 miljoen aangeboden.

De rente van de 1-maande TD’s  is deze week met 9,7 procentpunten verder gedaald naar 54,5 procent. Het totaal toegewezen bedrag is SRD 200 miljoen. De banken hadden SRD 150,1 miljoen meer aangeboden. Voor de 3-maande TD’s is de rente met 10,4 procentpunt gedaald naar 54,6 procent. 

De dalende trend van de TD-rente zette zich medio vorige maand (december 2022) langzaam in. De hoogste rente toen had de 3-maandse TD’s, namelijk 88 procent. De 1-maandse TD-rente was toen 87 procent en die van de 1-weekse TD’s 85,3 procent. Vanaf toen vertoonde de TD-rente een dalende trend, en vanaf vorige week gebeurde dat met grote sprongen naar omlaag. 

Ook opvallend deze week zijn de hoge biedingen van de algemene banken. Het OMO-volume was gesteld op SRD 1000 miljoen, en de banken hebben SRD 443,9 miljoen meer aangeboden.

SS  

error: Kopiëren mag niet!