Maandinflatie 4,7% in december, jaarinflatie 54,6%

De consumentenprijs over de maand december 2022 is ten opzichte van de maand daarvoor gemiddeld met 4,7% gestegen. Zo meldt het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) met de publicatie van de voorlopige cijfers.

De consumentenprijsindex, dat is de maat voor de gemiddelde verandering in prijs, wordt gemeten over een vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten in totaal 316 items in het pakket van goederen en diensten. De prijs opnames worden verricht bij circa 630 meetpunten in de districten Paramaribo en Wanica, Nickerie, Coronie en Saramacca, Commewijne en in Para. De hoofdgroepen van goederen en diensten waarvan de prijsveranderingen worden gemeten zijn onder andere voeding en non-alcoholische dranken, kleding en schoeisel, huisvesting en nutsvoorzieningen, woninginrichting, gezondheidszorg, transport, communicatie, recreatie, cultuur en onderwijs, en buitenshuis eten.

De jaarinflatie per ultimo december 2022 is uitgekomen op 54,6%. De prijzen van goederen en diensten voor consumptieve doeleinden zijn dus in vergelijking met december 2021 met 54,6% gestegen. Concreet wil dat zeggen dat SRD 100 in december vorige maand ten opzichte van december vorig jaar slechts SRD 45,40 waard is. 

SS  

error: Kopiëren mag niet!