Advocaten pleiten in drugszaak Peiter en anderen

In de strafzaak waarbij op 1 september 2021 465,9 kilogram drugs werd aangetroffen in een woning aan de Smaragdstraat in Paramaribo, hebben de advocaten voor de 5 verdachten woensdag gepleit.

Door het Openbaar Ministerie (OM) zijn op 14 december straf voorstellen gedaan. Tegen Peiter is in het 2e Kanton een straf van 12 jaar geëist en in het 3e Kanton een straf van 4 jaren.

Voor Peiter treden de advocaten mr. John Ferdinand en mr. Murwin Dubois op. 

Tegen de voortvluchtige Mau L. is ook in totaal 16 jaar geëist. Hij krijgt bijstand van de advocaten Chandra Algoe en Soeresh  Bhikhie. 

Ook degene die verdacht wordt de bestelbus met de drugs vanuit het district Marowijne naar Paramaribo te hebben gereden is deze straf geëist. Voor hem voerden de advocaten Irving Kanhai en Benito Pick het pleidooi.  

Voor de Dominicaanse vrouw die in de woning aan de Smaragdstraat woont, eiste de vervolging een straf van 10 maanden onvoorwaardelijk.  Nu zij deze straf reeds heeft uitgezeten, hebben haar advocaten Raoul Lobo en Hemradj Matawli het gerecht gevraagd mee te gaan met het voorstel van de Officier van Justitie. 

Algoe haalde in haar pleidooi aan, dat Mau door niemand is gezien en door niemand wordt bezwaard. De woning aan de Smaragdstraat hoort Mau toe, maar de Dominicaanse vrouw woont reeds 18 maanden in dit huis. Algoe voerde aan, dat het OM zelf erkent dat Mau niet op dat adres woont, want hij is op een ander adres gedagvaard. Nergens uit blijkt, dat Mau deel uitmaakt van een criminele organisatie en het OM heeft ook daar geen bewijs voor aangedragen.

Een dergelijke slag in de lucht met eigen conclusies van het OM vormt geenszins bewijs in de zin van strafvordering. Dit is strafrecht en dan moet er bewijs worden geleverd “beyond reasonable doubt”.

Tegen Gene K. heeft het OM een straf van 5 jaren geëist voor het aanhuren van de bestelbus.

Gene heeft steeds aangevoerd zulks voor Mau te hebben gedaan, omdat diens voertuig betrokken was bij een aanrijding. Dit is ook uit politieonderzoek bevestigd. Ook voor hem traden e advocaten Irving Kanhai en Benito Pick op. Hij is reeds eerder in vrijheid gesteld.

De pleidooien duurden meer dan 4 uren en wezen de advocaten het gerecht op de procedurele misslagen in deze zaak. Een inlichtingenrapport dat nimmer door het OM is aangeboden, werd door advocaat Ferdinand in het geding gebracht. De Officier van Justitie kon er alleen verbaasd naar kijken.

De Kantonrechter heeft na alle pleidooien de zaak uitgesteld naar 15 maart voor repliek zijdens het OM.

error: Kopiëren mag niet!