Poll: Samenleving denkt dat aanslag op Kantongerecht bewuste actie tegen rechtssysteem was

Suriname werd vrijdagavond 13 januari rond half elf opgeschrikt door een aanslag op het Kantongerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat in Paramaribo. Zo langzamerhand heeft iedereen de videobeelden wel ergens op het internet gezien: die brommer met twee mannen er op, waarvan een afstapt, een zak met twee granaatwerpers erin op het terrein van het Kantongerechtsgebouw gooit en vervolgens een aantal schoten vuurt in de richting van het terrein. 

Natuurlijk wemelde het binnen de kortste keren van allerlei berichten op social media over de aanslag en dat het zou gaan om een bewuste aanslag gericht tegen het rechtssysteem, de rechterlijke macht. De daders zouden met hun actie willen intimideren, angst aanjagen. Uiteraard, dat zou allemaal mogelijk kunnen zijn. Ook zoemde het al snel rond – en dat werd korte later bevestigd door minister Krishna Mathoera van Defensie – dat de granaatwerpers afkomstig zouden zijn van het Nationaal Lager.

Het Dagblad Suriname vroeg op haar website in een poll haar lezers en volgers ‘denkt u, dat de aanslag op het Kantongerechtsgebouw een bewuste actie is geweest tegen het rechtssysteem?’. Maar liefst 1.288 personen hadden binnen korte tijd de poll ingevuld en van dat aantal heeft 69 procent, 888 personen, de optie ‘Ja’ aangevinkt. 239 mensen denken niet, dat het ging om een bewuste actie gericht tegen het rechtssysteem (19%) en 161 stemmers gaven aan geen idee te hebben of de aanslag een bewuste actie was tegen het rechtssysteem (13 procent).

De grote, nog onbeantwoorde, vragen zijn waarom deze aanslag en wie zitten er achter? En waarom die granaatwerpers in een zak op het terrein gegooid? Waren de twee aanslagplegers knullige amateurs die via via in het bezit waren gekomen van die granaatwerpers? De videobeelden toonden in ieder geval een curieuze aanslag…. waarom zo’n tien keer schieten in de richting van het gebouw, vanaf de straat en waarom die granaatwerpers in een zak over de omheining op het terrein van het Kantongerecht gooien? En, waarom rond half elf ‘s avonds, waarom niet in het holst van de nacht?

De justitiële en politie-autoriteiten zijn meteen met een grootscheeps onderzoek gestart en dat geldt ook voor het ministerie van Defensie, dat onderzoek doet binnen het Nationaal Leger. Zolang die onderzoeken niet zijn afgerond, blijven geruchten rondzoemen in de (social) media.

Het is wel te hopen, dat de onderzoeken snel kunnen worden afgerond en dat de samenleving snel en volledig wordt geïnformeerd, ook om de ruis en geruchten te ontkrachten of wellicht juist te bevestigen.

PK

error: Kopiëren mag niet!