Poll: Burger vindt dat buitenlandse reizen president en ministers geen voordeel hebben voor het land

Uit een poll die enkele dagen op de website van Dagblad Suriname stond blijkt, dat zeer veel mensen vinden dat de vele buitenlandse reizen van president Chandrikapersad Santokhi en ministers geen voordeel voor het land hebben. 

De poll werd ingevuld door 1.496 personen. Daarvan hebben 934 personen op de vraag ‘hebben de vele reizen van de president en ministers enig voordeel voor het land?’ de optie ‘Nee’ aangevinkt, 62 procent. Volgens 297 stemmers hebben die reizen juist wel enig voordeel voor het land (19%), 240 mensen – 16 procent – hebben de optie ‘Soms’ aangevinkt en slechts 43 personen blijken geen mening over dit issue te hebben ( procent).

Kritische geluiden zijn er bijna altijd

De uitkomst van de poll was te voorspellen, immers bijna altijd zijn kritische geluiden wanneer de president of ministers naar het buitenland reizen om allerlei bijeenkomsten, conferenties en toppen bij te wonen. Veel mensen zien er het nut en de zin niet van in en ook is men vaak kritisch over de kosten die met de reizen gepaard gaan, vooral nu het land in een financieel-economische crisis verkeert en veel burgers nauwelijks geld hebben zich met een lijnbus te laten vervoeren, laat staan met een taxi. En die burgers zien wel dat de president en ministers de wereld over vliegen, in hotels verblijven en ook vaak tijdens die reizen leuke extra uitstapjes hebben.

Maar, daartegenover kan gesteld worden dat het land waarschijnlijk enig voordeel zal hebben uit die reizen. Immers, overeenkomsten op allerlei beleidsterreinen worden gesloten, contacten worden gelegd en al bestaande contacten worden versterkt. Het kan dan ook goed en positief   zijn wanneer de president verschijnt op uiteenlopende podia in de wereld en toespraken houdt. 

Gehoord en gezien

Hoe klein Suriname op het wereldtoneel ook mag zijn, Suriname wordt gehoord en gezien, juist door de aanwezigheid overal en nergens van de president en ministers. Het recente bezoek van president Santokhi aan India is bijvoorbeeld succesvol geweest. Contacten zijn gelegd met diverse bedrijven die zaken willen gaan doen in Suriname. Het zijn dergelijke, formele en informele persoonlijke ontmoetingen en gesprekken, die veel voor Suriname kunnen opbrengen, op de lange termijn.

Even wat verder denken

Kortom, buitenlandse reizen van de president en ministers kunnen zeker voordelen opleveren voor het land. Dat burgers kritisch zijn is logisch, maar op den duur zijn het ook die kritische burgers die ook gaan profiteren van de uitkomsten, resultaten, van die reizen. Soms moet men gewoon even wat verder denken alvorens veelal nogal kort door de bocht reageren op die buitenlandse reizen. 

De vruchten plukken

Natuurlijk, die reizen kosten een flinke duit en natuurlijk, burgers moeten hosselen en pinaren om iedere maand weer het einde van die maand met wat SRD’s in de portemonnee te kunnen bereiken  en natuurlijk vinden burgers dat de president en ministers wat meer empathie mogen tonen richting die hosselende en pinarende burgers. Maar, ook natuurlijk is het dat iedereen na verloop van tijd de vruchten kan gaan plukken van de tijdens buitenlandse reizen gesloten en ondertekende overeenkomsten.

PK

error: Kopiëren mag niet!