Keuringsinstanties dragen 35% van de inkomsten af aan Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname

Nadat de regering 10 jaar het bureaucratisch-, administratief- en politiek pad van onderhandelen en besluiteloosheid heeft bewandeld, zijn op 19 januari jongstleden de keurings- en herkeuringstarieven van motorrij en voertuigen, aanhangwagens en trekkers verhoogd.

De zoveelste verhoging

Keuringsinstantiehouder: “De klanten zijn niet gelukkig met de enigszins aangepaste tarieven. Er wordt begrip getoond, maar het is sowieso de zoveelste verhoging erbij.”

Plus BTW

“Zo kost bijvoorbeeld het keuren van een bromfiets van SRD 33 (US$ 1,-) opgetrokken naar SRD 129,90. Voor een motorfiets is dat nu SRD 194,86 en een personenauto tot 3.500 kilogram  SRD 355,08 exclusief 10% BTW.”

Inkomsten delen

Keuringsinstantiehouders dragen 35% van hun inkomsten af aan Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname (SHMS). Directeur Lesley Dhanradj van Evert Keuring Instantie (zie foto) desgevraagd: “Als keuringsinstantiehouder voel ik een kleine verlichting. Maar daarmee zijn wij er nog niet. In 2013 was er een heel andere koers de in 2023.”

Niet een twee drie

“Er is verdere aanpassing van de huidige tarieven in het vooruitzicht gesteld om tot een betere verhouding te komen. Maar dat zal gezien de financieel-economische situatie, wel niet een twee drie gebeuren.”

Nodig en verplicht

Ondernemer Dhanradj wees op de noodzaak van motorrij- en voertuigenkeuring: “Het keuren is niet alleen nodig en verplicht vanwege de verkeersveiligheid. Bij het keuren en de controle komen er aspecten aan het licht zoals roest, lekkende leidingen en schokbrekers die op het eerste gezicht niet opvallen. Het ontdekken en verhelpen  van deze mankementen komt de veiligheid, onderhoud en behoud van het voertuig ten goede.”

Momentopname

“Regelmatige controle van het rij- of voertuig door de bestuurder zelf hoort erbij. Staat de band onder de juiste spanning? Werken de koplampen, achter- en remlichten? Lekt er wat? De keuring is slechts een momentopname. Een remlicht of achterlicht kan elk moment uitvallen.”

Data

De keuringsinstantiehouder gaf te kennen, dat er niet kan worden aangegeven op welke gronden motorrij en voertuigen het meest worden afgekeurd. Deze data worden niet bijgehouden.

HD

error: Kopiëren mag niet!