Sahiensha Ramdas maakt comeback met deelname aan toneelopvoering

Sahiensha Ramdas is geen onbekende in de Surinaamse entertainment scene. De Surinaamse met diverse talenten is weer te bewonderen op het podium. Dagblad Suriname heeft een gesprek gehad met Ramdas. Zij was recent, na jaren weer te bewonderen tijdens een toneelopvoering. 

Over na lange tijd weer op het podium staan zegt ze: “Een plezier! het voelde echt fijn aan vooral als je de positieve opmerkingen hoort en de waardering die mensen hebben voor je werk. In Suriname zijn betekent, genoeg tijd hebben om wat meer met je hobby’s te doen. Na de Covid lockdown snak je echt naar meer actie en fun in het leven. Ik wil ook zelf mijn eigen toneelgroep oprichten en klasse nataks neerzetten, met een boodschap, met inhoud. En ook weer spetterende zangshows weggeven. Dus ja, genoeg motivatie, lijkt mij, om de draad op te pakken.”

Sahiensha wist bekendheid te vergaren met haar diverse artistieke kanten. Al op de lagere school is zij begonnen met voorstellingen, dansen, zingen. Professioneel heeft Ramdas ruime ervaring van 30 jaar. In 2000 was zij te bewonderen in de rol van de Surinaamse dochter ‘Sonia’ in de inmiddels bekende filmserie Land van Rama, die een hit is geworden in Suriname en Nederland. De filmserie wordt nog steeds vertoond op nationale feestdagen zoals op  Onafhankelijkheidsdag. In hetzelfde jaar speelde zij de sterren van de hemel met de top natak ‘Aurat betjarie kya kare’ onder regie van de inmiddels overleden Shri Gurupersad Nirandjan. Het was een enorm succes met 35 optredens in Suriname en 12 in Nederland.

In 2004 kwam een andere massive hit, dit keer met het zelf gecomponeerd en geschreven lied ‘Aleng’. Dit lied stond wekenlang als nummer 1 hit bij diverse radiostations in Suriname en was in de top 5 van radiostation Fayalobi in Amsterdam.

Vaak denken mensen dat ‘Aleng’ een Suripop lied is, maar dat is incorrect. In hetzelfde jaar haalde zij namelijk de finale van Suripop xiii met het lied ‘Acha to ham tjale’ gezongen door Ruben Jitan en Stacey Gemin. Beide nummers kwamen tegen dezelfde tijd uit, maar ‘Aleng’ is volledig onder haar regie uitgevoerd. In 2006 kwam wederom in de finale van suripop 14, met de song ‘Suriname, ik kan jou niet loslaten’, vertolkt door Marianne Cornet. Ramdas is blij dat de prachtige nummers die tot heden krachtig gebleven zijn. Pim de la parra was weg van ‘Aleng’. Ramdas werd benaderd om een song te componeren voor zijn movie Aladi, de promo zou zijn team doen dat beloofde hij. Zij had toevallig al eentje  getiteld ‘ all I wanna see’ over dubbele moraal,  dubbele liefde.

 “Jammer dat zijn team geen opvolging gaf aan een goede promo zoals pim beloofd had, dat was een domper. All I wanna see heeft een herintroductie nodig, want pas dan komt het volledig tot bloei. Zo ook mijn nummer ‘Faya faya’ die ik, toen ik in 2017 kort in Suriname was, lanceerde. Faya faya is een heel opgewekt nummer en vertelt het verzengende verhaal van de zon en hitte in Suriname. Het goed promoten tijdens de droge tijd zal ervoor zorgen dat het nummer tot zijn recht komt. Ik heb van de kracht daarboven i guess en genetisch zeker wat talenten meegekregen zoals zingen dansen, acteren met een creatieve geest. Just love it! Los van eigen muzikale composities ben ik ook als schrijfster aan de slag geweest en zelf een toneelstuk ‘Pyaar me takraar: trobi in de lobi’ geschreven en die ook geregisseerd. Was echt een fantastische ervaring met succesvolle optredens in Suriname en Nederland. Ik hield van jongs af aan van dansen en zingen. De movies op de tv van toen. Songs van Asha Bhosle, dans van Helen, de filmsterren Hema Malini, Sridevi en anderen vond ik schitterend. Ze waren mijn idool en jezelf kunnen uiten, hoe je je voelde als anderen je zagen”.

In de zangwereld beland met het winnen van de 2e plek van een Scholierenfestival. Sindsdien gevraagd door promotoren om op te treden. Verder benaderd te zingen voor de band The Indian Special Group waar ook broer Radjesh Ramdas muzikant in was. Op 17-jarige leeftijd kwam de bekende Perdiep Dodah, toen tevens buurtgenoot, met de vraag of ik toneel zag zitten. Ik zei meteen ja, leek me geweldig en de rest is geschiedenis”, blikt de talentvolle Surinaamse terug. 

Als boodschap naar de opkomende talenten geeft ze mee: “Pak je kans als die zich voordoet! Laat je zien als je talent hebt, wees actief. En doe, wanneer je de kans krijgt, iets exclusiefs, iets spannends, spetterends, zodanig in elk geval dat iedereen zegt wow, dat is me een talent! Een boodschap naar het publiek toe is: wees lief voor artiesten, geef persoonlijk innam ( geste, meestal geld) als je ervoor voelt, applaudisseer gewoon als je iets ziet of hoort, geef opbouwend kritiek, maak je feedback persoonlijk.” 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!