De angst zit er goed in….

De angst zit er goed in. Dat kan geconcludeerd worden uit het feit, dat de autoriteiten hebben besloten om de Monseigneur Wulfinghstraat af te sluiten van 23.00 tot 05.00 uur en de Limesgracht (deels) van 24.00 tot 05.00 uur, tot nader order. Dit besluit is genomen uit veiligheidsoverwegingen na de aanslag op het Kantongerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat. In de Limesgracht bevindt zich het Parket van de Procureur-Generaal.

Zinloze wegafsluitingen

Maar, wat is het nut, wat is de zin van deze twee wegafsluitingen ‘s nachts? Denken de autoriteiten dat daarmee verdere aanslagen en dergelijke op de rechterlijke macht worden voorkomen? De aanslag op het Kantongerecht was ‘s avonds rond half tien. Het is rond zeven uur ‘s avonds al donker. Denken de verantwoordelijke autoriteiten echt, dat de twee wegafsluitingen aanslagplegers afschrikt? Wil men echt kwaad doen, intimideren en angst aanjagen, dan zullen aanslagplegers hun acties uitvoeren op andere tijdstippen. Het besluit om beide wegen af te sluiten ‘s nachts lijkt ingegeven door angst en in zekere zin hebben de aanslagplegers mogelijk bereikt wat ze wilden bereiken: angst aanjagen en intimideren.

In tegenstelling tot de autoriteiten laat de rechterlijke macht zich niet intimideren en gaat gewoon door met de geplande rechtszittingen. De rechterlijke macht laat dus niet met zich sollen. 

De aanslag

Vorige week vrijdagavond hebben twee mannen op een bromfiets geprobeerd een aanslag te plegen op het Kantongerechtsgebouw. Een van de twee mannen gooide twee granaatwerpers in een zak naar het gebouw. Ook loste die persoon meerdere schoten. De granaatwerpers zijn niet ontploft. Het gaat om een RPG-7. De RPG-7 is een op veel plaatsen geproduceerde en gebruikte draagbare granaatwerper die bedoeld is tegen tanks. Het wapen is ontworpen door de Sovjet-Unie.

Op het moment van de aanval waren in het pand een politieagent en een bewaker aanwezig. 

Het motief van de twee mannen, die nog voortvluchtig zijn, is nog onbekend. De autoriteiten doen daar onderzoek naar. De gebruikte wapens zouden afkomstig zijn van het Surinaamse leger.

“Dit zal niet met een sisser aflopen”

Vicepresident Ronnie Brunswijk belegde naar aanleiding van de aanslag een spoed persconferentie zaterdagmiddag. Hij sprak van een aanslag op de democratie.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zei onder andere, dat het onderzoek naar de aanslag in volle gang is. “Deze daad keur ik af in de meest krachtige bewoordingen. Het is een aanslag tegen de rechterlijke macht, tegen de democratische rechtsstaat en dit zal niet met een sisser aflopen. Er is al een speciaal team ingesteld met een Officier van Justitie aangewezen door de procureur-generaal. Deze zaak wordt tot de bodem uitgezocht, met internationale hulp ook.”

Ook de minister van Defensie, Krishna Mathoera, zei de aanslag af te keuren. “Het is tegen de wijze waarop wij in onze samenleving leven. Ik veroordeel dit met de krachtigste bewoordingen. We zijn er als samenleving niet bij gebaat. De gevonden granaten zijn vernietigd om veiligheidsredenen onder toezicht van deskundigen. Naast strafrechtelijk onderzoek wordt ook administratief onderzoek binnen het Nationaal Leger verricht, omdat het om leger wapens gaat. Dit is een ernstig onderzoek. We tasten in het duister wat betreft het motief van de daad en ook wij laten ons niet intimideren. De veiligheid wordt opgevoerd.”

Inmiddels zou door Defensie zijn bevestigd, dat de granaatwerpers afkomstig zijn van het Nationaal Leger en dus zijn gestolen. 

Wapendiefstal leger niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat wapens worden gestolen van het leger.

Half februari 2006 heerste er grote bezorgdheid in Paramaribo na een enorme diefstal van wapens en munitie uit het grootste depot van het Surinaamse leger. Het ging om zes grote kisten met handgranaten, patronen voor machinegeweren en karabijnen, maar anonieme bronnen zeiden destijds, dat er meer wapentuig was verdwenen. In kringen van de regering en de Assemblee werd gezegd dat het om een ‘zeer, zeer ernstige zaak’ gaat. De inbrekers hadden zich ‘s nachts toegang verschaft tot het wapendepot door de ijzeren deuren open te branden. Het depot was in de Ayoko-kazerne in het district Para. Toenmalig minister van Defensie Ivan Fernald, noemde de diefstal een ’tragische, beangstigende zaak’.

Onduidelijk is of deze diefstal ooit is opgelost en daders zijn opgepakt.

Brand

Het Kantongerecht werd overigens medio juli 2001 getroffen door een felle uitslaande brand. Die brand zou zijn gesticht, maar daders zijn nooit geïdentificeerd, laat staan aangehouden.

De bovenste van de drie verdiepingen, waar de griffie was gevestigd, was totaal uitgebrand en de rest van het gebouw was onbruikbaar geworden. Duizenden dossiers, waarvan vaak geen kopieën waren, zijn verbrand. 

Toenmalig minister Siegfried Gilds van Justitie en Politie voedde speculaties die al snel rond gingen, dat er brand was gesticht met zijn opmerking: “Het geeft een vreselijk en angstig gevoel.” 

Dat gevoel van angst lijkt er nu ook te zijn, gelet op het besluit om de Monseigneur Wulfinghstraat en de Limesgracht (deels) ‘s nachts af te sluiten….

PK

error: Kopiëren mag niet!