Minister Somohardjo: “Duizend personen willen overheidsdienst vrijwillig verlaten”

Regering wil serieus besparen op loonsom 

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft woensdag in de reguliere Raad van Ministers-vergadering gesteld, dat ruim 1.000  personen de overheidsdienst vrijwillig willen verlaten. Volgens de bewindsman heeft ook ruim 90 procent van ambtenaren zich geregistreerd.

“De regering Santokhi-Brunswijk heeft de serieuze wil om de loonsom te laten droppen. Er komen regeringen die praten, maar nu heeft de regeringsraad goedgekeurd, dat er een verplichte ambtenaren registratie komt.” Dit gaf de bewindsman eerder aan bij de start van de verplichte registratie. Volgens hem moeten reeds overleden mensen uit het ambtenarenbestand verwijderd worden, dat onderdeel is van het Centraal Bureau Mechanische Administratie (CeBuMA). Mensen worden gestimuleerd om vrijwillig de overheidsdienst te verlaten, stelde Somohardjo. De verplichte registratie eindigt na verlenging eind januari.

Belangrijk besluit 

Volgens de minister is het een belangrijk besluit van de regering om een verplichte ambtenaren registratie te houden. Voor zij die zich registreren zal alles normaal verlopen zonder probleem. Maar, indien mensen zich niet registreren zal dat leiden tot inhouden van het salaris. Daarvoor moet de Personeelswet veranderd worden. De behandeling ervan staat voor deze maand gepland. Sinds zijn aantreden heeft minister Somohardjo zich sterk gemaakt voor hervormingen in het bestand. Daarvoor is er nu een task force Public Sector Reform (PSR).

Al in oktober 2020 gaf de bewindsman tegenover Dagblad Suriname te kennen, dat er naar mogelijkheden voor vervroegd pensioen voor ambtenaren gekeken wordt. Minister Somohardjo benadrukte, dat het momenteel een idee is dat diepgaand onderzocht zal worden. Hij stelde destijds: “De president heeft aangegeven dat wij niet zullen schromen om moeilijke beslissingen te nemen. Daar ben ik ook voor. Als het goed is voor het land, dan zullen wij het doen.”

Loonsom moet omlaag 

De loonsom bedraagt momenteel 14% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dat moet omlaag volgens de minister. Om de hervorming van het landsdienaren bestand te bewerkstelligen, zijn er op 30 augustus en 1 september vier werkgroepen geïnstalleerd. Deze werkgroepen zullen zich onder andere bezighouden met activiteiten die uitgevoerd worden in het kader van de PSR-activiteiten. De minister gaf aan, dat het landsdienaren bestand reeds lang aan hervorming toe is.

“Helaas zijn er door de jaren heen meer personen dan noodzakelijk in dienst genomen waarbij er een explosieve groei van indienstname is geweest in de periode 2015 tot en met 2020 van 17.000 nieuwe ambtenaren.”

error: Kopiëren mag niet!