SRD 50 miljoen voor Productie Krediet Fonds

Het in te stellen Productie Krediet Fonds (PKF) zal een eerste inleg van SRD 50 miljoen hebben. Financien-minister Stanley Raghoebarsing toont zich erg ingenomen met het in te stellen fonds. Hij hoopt dat ondernemers en producenten volop gebruik zullen gaan maken van deze faciliteit, die vooral bedoeld is om de productie te stimuleren, met name de verwerkingsproductie. 

Het PKF zal door de Nationale Ontwikkelings Bank (NOB) worden beheerd en is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen. Er zal maximaal SRD 2 miljoen aan kredieten worden verstrekt tegen gunstige voorwaarden. Daarmee zouden 25 productiebedrijven kunnen worden geholpen.

Het PKF richt zich op importverangende productie, waardetoevoeging, werkgelegenheid en technologische innovatie. Minister Raghoebarsing hoopt, dat personen en/of bedrijven met goede ideeën volop gebruik zullen maken van deze faciliteit en dat in het eerste jaar na de instelling al het geld van het fonds zal zijn uitgezet. Daarna zal de regering het fonds naar behoefte aanvullen. Dat zal niet alleen met middelen uit de begroting gebeuren, maar ook met middelen verkregen uit leningen. Daar zijn voldoende mogelijkheden voor. 

Het PKF geldt niet voor de sectoren handel, landbouw en veeteelt. De handel wordt reeds door de banken bediend, terwijl ten behoeve van de primaire productie in de landbouw en veeteelt niet lang geleden het Nationale Ontwikkelings Fonds voor Agribusiness (NOFA) is ingesteld. Het PKF staat wel open voor kredietaanvragen ten behoeve van de verwerking van producten uit de landbouw en veeteelt, zoals de verwerking van groente, fruit en tuinbouwproducten. 

Tijdens de behandeling van de ontwerpwet Instelling Productie Krediet Fonds donderdag in de Nationale Assemblee zei minister Raghoebarsing, dat het land genoeg grondstoffen en primaire producten heeft die tot eindproducten verwerkt zouden kunnen worden. Daarbij komt technologische innovatie om de hoek kijken die het PKF via kredietverlening wil gaan stimuleren.

SS

error: Kopiëren mag niet!