Houdbaarheidsdatum verstreken

Het is zeer op zijn plaats dat de NPS publiekelijk Ronnie Brunswijk in zijn hoedanigheid als vicepresident (vp) heeft aangesproken op zijn gedrag. De vp vertoont wangedrag ook in het hoge politieke ambt waarin hij zit en dat moet niet getolereerd worden. We nemen aan, dat de NPS ook erop zal staan dat er geregeld top coalitieoverleg plaatsvindt. En deze zaken met betrekking tot wangedrag van de voorzitters of van prominente leden moet ook in het top coalitieoverleg worden besproken. De vervolging van ministers en andere personen hoog in de partij, zoals van Martinus in de ABOP, moet ook in het coalitieoverleg worden besproken. 

We hebben het eerder al besproken en wij vinden het terecht dat de NPS heeft laten blijken dat met het gedrag van de vp, het land schade wordt aangebracht. We zeggen het al een hele tijd dat de ABOP met een DNA-lid als Belfort en vp Brunswijk bezig is het land schade te berokkenen. In een periode waarin Suriname door een diep dal gaat, kiezen deze politici ervoor om in een regeercoalitie te zitten en de president tegen te werken en zijn gezag in het openbaar ter discussie te stellen. We hebben hier eerder gesteld, dat de functie van vp geen zelfstandige bevoegdheden kent. De vp is ondergeschikt aan de president, het is een hulpje van de president. In de staatsrechtelijke constellatie van Suriname is de vp niets anders dan een handlanger van de president. Brunswijk is dus volgens de Grondwet een handlanger van Santokhi. 

We hebben eerder al gesteld dat er maar 1 regeringsleider is en dat is de president. Hij alleen is bevoegd leden van de regering aan te stellen en te ontslaan. De president vertegenwoordigt de Staat Suriname ‘in en buiten rechte’ en daarom is het zo dat hij vaker voor staatszaken in het buitenland moet zijn. Dat is inherent aan de functie van president. Uiteraard is het zaak dat de president daarbij zorgt dat een aantal van zijn dienstreizen wel concreet rendement voor Suriname oplevert. Dat zal een degelijke ambtelijke voorbereiding vergen van deze dienstreizen, waarvoor de president de nodige deskundigheid wel op zijn kabinet moet hebben, met de links naar alle ministers en ministeries. Een aantal van de dienstreizen zal een symbolische functie hebben, dat hoort ook bij de functie van de president. Daarom moet een president vrij door de hele wereld kunnen reizen, in het belang van de natie. En daarom is er dan een vp die de president waarneemt in de tijden dat hij in het buitenland is. Deze vervanger handelt alleen lopende zaken af en stemt voor zwaarwichtige zaken af met de president. 

De indruk is er dat er twee kapiteins, een kleine en een grote, op het Surinaamse schip het gezag voeren. De ABOP heeft zijn positie in de regering in politieke zin niet goed begrepen. Men heeft aan de regering willen deelnemen zonder te accepteren dat een partij als de VHP of een persoon als Santokhi, staatshoofd, regeringsleider en opperbevelhebber van het leger zal zijn. Dat is zeer opportunistisch en oneerlijk van de ABOP en politici als Brunswijk en Belfort. We hebben hier vaker geschreven dat de PL als partij vanwege het karakter van haar voorzitter, een principeloze partij is. Ook de voorzitter is principeloos, visieloos en karakterloos. Het is geen politicus die wapenfeiten zal achterlaten. De geschiedenis zal dit soort politici gauw vergeten. Het karakterloze van de PL zit hem hierin, dat het zich als een aanhangsel en koepari heeft genesteld in de pels van de ABOP. Het lot van de PL is nu afhankelijk van de ABOP, en dat komt, omdat de PL waardeloos leiderschap heeft gehad al decennialang. Dat is geaccepteerd vanwege de patronage politiek. 

De huidige president heeft dus geerfd een enorm probleem, maar de president heeft nu niet de vinger te wijzen naar de NDP. Er zijn vijanden van de Surinaamse regering die destabiliseren en ervoor zorgen dat investeerders wegblijven, dat er geen plan kan worden uitgevoerd en dat de koers explodeert. De president zal het niet in het openbaar kunnen doen, maar de vinger moet nu gewezen worden naar de ABOP, de PL en de NPS. Van de NPS hebben we al eerder gezegd, dat die partij alleen problemen benoemt, maar geen werkbare oplossingen aandraagt. Men vindt dat dit een taak van alleen de president is en daarmee zijn wij het niet eens. De NPS heeft een speciale adviseur huisvesting gehad en die adviseur kan geen schriftelijk goed onderbouwd advies tonen, ook de NPS kan dat niet tonen, terwijl juist bij de NPS achterban de huisvesting een groot probleem is met korstvorming, prasi-oso’s en het noodgedwongen wonen in dure huurhuizen. De ministers van de ABOP en PL staan onder leiding van de partijvoorzitters. 

Er is een duidelijk 2- of 3-deling in de regering en daarom valt coherent beleid niet te voeren. Zonder coherent  beleid is geen enkel crisis op te lossen. De partners van de VHP zijn aanleiding van de crisis waarin de bevolking van Suriname zit. Zij en vooral de ABOP past deze strategie om straks een politicus tegenover zich te hebben die zwak heeft gepresteerd. In elk geval is het nu door de reactie van de NPS duidelijk, dat de ABOP helemaal niet bijdraagt aan het herstel van de economie en de sociale malaise in Suriname. De ABOP is alleen met de belangen van de eigen politici en friends and family bezig. Deze regering is derhalve door de vertoonde travestie ver buiten de houdbaarheidsdatum.             

error: Kopiëren mag niet!