“Handelaar des Doods” gevangenenruil
DOOR DUNCAN MIL

9 december 2022 – Bij de gevangenenruil tussen de Russische wapenhandelaar Viktor Bout en de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner was de voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan, die in 2018 in Moskou was gearresteerd, niet betrokken.

Whelan, 52, is een bedrijfsbeveiligingsmanager die is veroordeeld voor spionage en een gevangenisstraf van 16 jaar uitzit in Rusland. Amerikaanse functionarissen zeggen dat ze nog steeds werken aan de vrijlating van de voormalige marinier.

Griner werd op 17 februari gearresteerd op de luchthaven Sheremetyevo in Moskou nadat de politie had gezegd vape-bussen met cannabisolie in haar bagage te hebben gevonden.

Rusland veroordeelde de 31-jarige Phoenix Mercury-speler – en tweevoudig Olympisch gouden medaillewinnaar – op 4 augustus tot negen jaar gevangenisstraf, en Washington protesteerde tegen haar straf als onevenredig.

Een dag na het vonnis van Griner zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat Moskou bereid was een gevangenenruil met Washington te bespreken.

Sommige waarnemers suggereerden dat het een slechte deal zou zijn om een wapenhandelaar te ruilen voor iemand die gevangen zit voor drugs.

Een Amerikaanse rechtbank veroordeelde Bout in 2011 op beschuldiging van terrorisme. Aanklagers zeiden dat hij bereid was om voor $ 20 miljoen aan wapens, waaronder grond-luchtraketten, te verkopen om Amerikaanse helikopters neer te schieten.

error: Kopiëren mag niet!