Strafzaak tegen Jean Mixon wordt op 3 januari voortgezet

De strafzaak tegen ondernemer Jean Mixon, meergenoemd Saya, is uitgesteld naar 3 januari 2023 voor verdachtenverhoor en verhoor van 2 getuigen.

Saya werd 7 oktober met veel machtsvertoon van de politie bij zijn bedrijfspand aan de Hofstraat aangehouden. Hem werd gelijk een contactverbod met zijn advocaat opgelegd voor 8 dagen, dat ook nog eens een keer werd verlengd met 8 dagen.

Aan Saya wordt valsheid in geschrifte, oplichting van de Staat Suriname en money laundering ten laste gelegd. Strikt genomen wordt hem verweten dat hij een voertuig, Aston Martin Vantage V12, heeft geïmporteerd en dat daarbij onder gefactureerd is. In dit kader zijn ook 2 douaneambtenaren aanhouden. 

Verificateur Rignon G. is inmiddels in vrijheid gesteld, terwijl Chef Visitatie Jeffrey C. nog aangehouden is.

De advocaten Irving Kanhai en Chandra Algoe legden een gemotiveerd verzoek tot invrijheidstelling van Saya over, waarbij Kanhai erop wees dat overheidsinstituten worden misbruikt. Hij hamerde erop dat de directeur van de Belastingdienst de kwestie van de onderfacturering had moeten afhandelen, aangezien de Scheepvaartwet en de Wet Tarieven en Invoerrechten hem hiertoe meer mogelijkheden biedt en zijn deze wetten ook speciaal hiertoe in het leven geroepen en gaan derhalve boven het regulier strafrecht.

Algoe wees erop dat er totaal geen houvast is voor de verwijten inzake money laundering. Er zijn uitdraaien van de Finabank overgelegd, waarmee Saya al jaren zaken doet. Algoe vroeg zich af of de rechter de 306 pagina’s aan uitdraaien moet gaan lezen en daarin money laundering moet gaan herkennen. De uitdraaien hadden aan een forensische accountant overhandigd moeten worden en moest die deskundige vaststellen of Saya daadwerkelijk illegaal verkregen gelden heeft verhuld en teruggebracht in het legale circuit. “Nu is het een onzinnige tenlastelegging”, besloot Algoe.

Advocaten Murwin Dubois en Derrick Veira die beiden de douanier Jeffrey C. Bijstand verlenen wezen op de onrechtmatigheid van diens aanhouding. Er kan hem geen valsheid en geen benadeling van de Staat verweten worden, aangezien hij alleen toestemming tot nadere visitatie heeft gegeven. “Dat was juist omdat hij het belang van de Staat op het oog had”, stelde Dubois.

Advocaat Benito Pick had geen verzoek, nu zijn cliënt Rignon G. reeds in vrijheid is gesteld.

Het Openbaar Ministerie stelde dat de verdachten rechtmatig waren aangehouden en dat er nog getuigen gehoord moeten worden.

Na ampel beraad besloot kantonrechter Lydia Ravenberg dat de ernstige bezwaren nog overeind staan en stelde de zaak uit naar 3 januari 2023. Op die dag wordt de waarnemend inspecteur gehoord en nog 1 douanier als getuige. Dubois gaf eveneens Saya en Rignon G. op als getuigen voor zijn cliënt Jeffrey C., want zij kunnen verklaren dat

Jeffrey C. geen enkel strafbaar feit heeft gepleegd, motiveerde hij zijn verzoek.

error: Kopiëren mag niet!